Юношеският шампион по борба Мохамед Абдулкадер е вербуван от баща си, за да се присъедини към терористична организация, ръководена от родителя. 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод на вчерашната антитеросристична акция в Бургас, при която бяха задържани 10 души, а 21-годишният мъж се сдоби с обвинение – престъпление срещу държавата. 

Снимка: БГНЕС

Предстои спецпрокуратурата да внесе в спецсъда искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 21-годишният Абдулкадер прекара нощта в следствения арест в Бургас.

„Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия, замесен е във военни действия на страната на две терористични, джихадистки групировки“, каза обвинител №1.

По данни на прокуратурата не са извършвани терористични нападения или подготовка за такива от задържаните на територията на България. Гешев допълни, че няма заплаха за страната ни. 

Бившият борец от спортното училище в Бургас е български гражданин от сирийски произход. Пътувал е няколко пъти до Сирия, където живее баща му и е където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки..

Мохамед има снимки в социалните мрежи, на които се виждат негови снимки около танк и бойна машина, както и с автомат в ръка. Прави впечатление, че те са коментирани и от негови български приятели, като никъде няма призиви за тероризъм.

Снимка: БГНЕС

Казусът коментира  военният министър Красимир Каракачанов, той настоя за радикални мерки от страна на правителството.

„Винаги има опасност в едно общество, в което живеят всякакви общности и хора, смесени бракове, какъвто е подобен младеж да има и филтрирано подобно влияние. Бащата на този младеж е бил с подобни убеждения. От там през интернет, всяка една пропаганда си намира своята ниша. За съжаление, включително радикалния ислям. И затова говорех аз години наред, че срещу радикалния ислям трябва да има радикални мерки, само че парламента се прави на много демократичен и либерален“. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!