Над 10 души бяха задържани в Бургас при акция на ГДБОП срещу лица, извършващи терористична дейност на територията на България. За момента единственият обвиняем е 21-годишният Мохамед Абдулкадер – юношески шампион по борба, учил в спортното училище в морския град.

Според обвинението младият мъж още от 2017 г. се занимава с тероризъм.

„Той беше шокиран, не очакваше толкова тежко обвинение“, коментира служебният адвокат Веселина Василева.

В социалните мрежи се виждат негови снимки около танк и бойна машина, както и с автомат в ръка. Прави впечатление, че те са коментирани и от негови български приятели, като никъде няма призиви за тероризъм.

Снимка: Личен архив

„В девети клас мисля, че напусна спортното училище, прекъсна, отиде си в Сирия с баща си. Каза, че заминава при баща си и това е.Каза,че отива да работи .Това му бяха думите. Добро момче. Не мога да кажа лошо за него. Три пъти е шампион на България. Постоянно взимаше медали от държавни първенства. Не е имал такива изблици да е замесен в терористични атаки“, разказа треньорът Николай Дачев.

Снимка: Личен архив

21-годишният борец е обвинен в престъпление срещу държавата. Назначен му е служебен адвокат.

„Във връзка с обвинението, което му повдигнаха, той беше шокиран, въобще не очакваше толкова тежко обвинение, а това наистина е много тежко обвинение…“, коментира Веселина Василева.

Снимка: Личен архив

Мохамед Абдулкадер ще бъде конвоиран в София, където спецсъдът ще определи мярката му за неотклонение.

bTV научи, че Мохамед е поставен под карантина, тъй като скоро се е завърнал от Турция.