Руските енергийни специалисти не са се повлияли от темата за шпионския скандал у нас относно „Турски поток”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите ѝ по време на провелото се 17-о заседание на Междуправителствената комисия между Българи и Русия за икономическо и научно-техническо сътрудничество въпросът за така наречения шпионски скандал не е бил повдиган от руска страна.

„По трасето се работи, първите 11 км – входната точка от турската граница, се изграждат от „Булгартрансгаз” и трябва да са готови през следващия месец След това има готова мрежа от 140 км и после ще започне по-нататъшното строителство към Сърбия. До 2020 г. трябва да са готови първите 308 км”, обясни енергийният министър.

Петкова уточни, че няма предвидени санкции, които България трябва да плати заради забавянето на проекта.

Очаква се с построяването на „Турски поток” приходите от транзитни такси за страната ни да се повишат.

„В момента „Булгартрансгаз” получава около 200 млн. лв. До 2020 г. тези приходи ще достигнат до 420 млн. Очакваме над 9 млрд. лв. приходи през следващите 20 години”, каза още енергийният министър.

За процедурата по възобновяване на проекта АЕЦ „Белене” тя напомни, че има 13 заявления за участие. Държавата ще участва като съакционер в проекта. Северна Македония също е заявила желание за участие с 10%, уточни министърът.

За АЕЦ „Козлодуй” коментира, че в началото на октомври животът на VI блок ще бъде удължен с още 30 години. Тогава ще му бъде издаден лицензът. Същото се е случило и с V блок, но още през 2017 г. Така на практика и двата блока на АЕЦ „Козлодуй” получавали по 60 години живот всеки.

Вижте повече във видеото!