„Булгартрансгаз” подписа договор със саудитската фирма „Аркад“ за изграждането на газопровода „Турски поток“, предаде БГНЕС. Стойността му е 1,1 млрд. евро, а срокът за реализация е 615 календарни дни.

В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия.

„Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия. Това е т.н. „Балкански поток“. Една прозрачна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и почваме изпълнение. Благодарение на принц Салман – това е огромна инвестиция“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят заяви, че повечето хора са били скептици за проекта, но той ще се осъществи.

„Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено. Понеже всеки ден съм обещал депа, заводи, пречиствателни станции, училища. Личните ни отношения с престолонаследника и Кралство Саудитска Арабия направиха проекта възможен, помните, когато стартираха моите „честни“ опоненти“, добави още Борисов.

Премиерът подчерта, че газопроводът „Южен поток“ е бил спрян през 2014 г. заради корупция.

Само преди два дни тричленен състав на Върховния административен съд прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията  за избор на изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията на България.

С решението си съдът „отпуши” строителството на газопровода през страната ни