Тричленен състав на Върховния административен съд прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията за избор на изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията на България. Така съдът разрешава строителството на газопровода през територията на страната. Първоначално делото беше насрочено за разглеждане във ВАС за 24 септември.

Магистратите оставят без разглеждане жалбата на Консорциума „Газово развитие и разширение в България" срещу решение на антимонополния орган.

Определението на съда е на основание липса на воля за обжалване у консорциума, констатирана във връзка с постъпила по делото писмена молба от „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ - клон България, който е един от участниците в Консорциум „Газово развитие и разширение в България“.

В срядата на юли ВАС забрани на „Булгартрансгаз" да подмени строителя на продължението на „Турски поток" през българска територия. „Булгартрансгаз" трябваше да подпише договор със свързаното с руската ТМК обединение „Газово развитие и разширение в България".

Подписването няма стане, докато не приключи спорът за отстраняването на саудитския консорциум „Аркад". Определението на съда потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията, която отмени решение на „Булгартрансгаз" да подмени избрания строител на „Турски поток" през българска територия.

Саудитският консорциум „Аркад” бе декласиран от държавната компания в края на май, когато държавната компания обяви, че една от най-големите инфраструктурни поръчки, на стойност над 2 млрд. лв., отива при втория претендент – обединение „Газово развитие и разширение в България”.

„Аркад” бе определен за победител за строежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, тъй като единствен влизаше в стойността на поръчката. Въпреки че ГРРБ е предложил по-висока цена, „Булгартрансгаз” решава да декласира „Аркад” с мотива, че не е подал навреме необходимите документи за сключване на договора.

В края на крайния срок за внасянето им, конкурентът ГРРБ намалил цената на своята оферта и тя паднала под цената на „Аркад”. Така газовият оператор сметна, че „Аркад” се отказват от поръчката и реши да я даде на ГРРБ.

Според КЗК това решение е незаконосъобразно и договорът трябва да бъде възложен на „Аркад”. 

В края на юни Комисията за защита на конкуренцията вече определи действията на „Булгартрансгаз” като неправомерни и остави в сила класирането от април, според което обществената поръчка следва да се възложи на „Аркад”.