Завършен е първият участък от 403-километровия участък от газопровода „Турски поток“, който ще премине през територията на Сърбия от българската граница до град Чуприя, съобщи Радио и телевизия „Войводина“, цитирана от TACC.

В момента се работи по изграждането на втория сегмент - от Чуприя до река Дунав. Общо трябва да бъдат изградени четири участъка, според плановете газопроводът се очаква да бъде завършен до края на годината.

При строителството на втория участък ще бъдат използвани над 50 хиляди тона тръби.

По-рано министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Александър Антич заяви, че около половината от тръбите, необходими за изграждането на сръбския участък от газопровода „Турски поток“ в размер на 180 хиляди тона, вече са пристигнали в страната.

Сърбия започна строителни работи по своя газопровод, без да чака да приключи работата по българския участък.

На 5 март сръбската енергийна агенция одобри строителството да започне през април. Изграждането на газопровод в Сърбия от границата с България до границата с Унгария е съвместното предприятие на "Газпром" и „Сърбиягаз Газтранс“ - Нови Сад. Сръбският участък на „Турски поток“ ще започне да доставя газ до края на април 2020 г.

Използвани са материали на "Фокус"