Руският президент Владимир Путин заяви, че до края на 2019 г. по газопровода „Турски поток" ще потече руски газ към Турция, предаде БТА, като цитира ТАСС.

Изявлението на Путин стана по време на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. На срещата Путин предложи и задълбочаване на технологичното сътрудничество между неговата страна и Турция.

„Строителството на „Турски поток" върви по план. До края на тази година ще потече руски газ за турските потребители", обясни руският държавен глава.

Той подчерта, че след увеличението на мощността на газопровода, ще се извършват доставки за Европа през турска територия. 

По-рано днес стана ясно, че Ердоган е показал интерес към закупуването на пето поколение руски самолети Су-57. Също така в Турция кацна и втората част от партидата системи за противовъздушна отбрана C-400 с производител - Русия. 

В приятелска атмосфера Путин купи на Ердоган сладолед, след което двамата се обединиха около мерки за намаляване на напрежението в Сирия и дори изпращането на първия турски астронавт на Международната космическа станция.