Приятно съм изненадана, че в процедурата се е включил и български консорциуми, тъй като Министерството на енергетиката не успя да направи кампания сред българския бизнес. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази сутрин” на bTV във връзка с процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене".

Вчера стана ясно, че  Министерството на енергетиката е получило 13 заявления за участие в проекта. В надпреварата се включват китайски, корейски, руски, български и немски участници.

Заявленията се разделят на три категории – стратегически инвеститори, участие чрез закупуване на оборудване и изкупуване на електроенергия.

Общо 7 са кандидатите за стратегическите инвеститори. Известните до момента бяха от китайската и корейската държавни ядрени компании, както и руската „Росатом”.

В рамките на 90 дни предстои да бъде изготвена кратка листа на кандидатите, с които ще бъдат проведени разговори, а комисия към енергийното министерство ще разгледа първо заявленията за стратегически инвеститор.

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор беше разработена в дълъг период от време. Ние много обмисляхме какви точно фази и етапи трябва да съдържа тя, тъй като съгласно решението на парламента този проект трябва да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия“, обясни днес Петкова.

Затова се наложило да се даде възможност да участват и компании, които искат да придобият миноритарен дял, и да сключат договори за изкупуване на електрическа енергия. 13-те заявления включвали кандидати от всеки един спектър на процедурата.

„По отношение на миноритарните участници и нежелаещите на сключат договор за изкупуване на електрическа енергия процедурата предвижда да бъде дадена възможност определените за стратегически инвеститори, да водят преговори със всяка една от тези компании, които са заявили такъв интерес до момента“, уточни министърът.

По думите ѝ изборът дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните собственици и дали с тях ще бъдат сключени договори за изкупуване на енергия в количествата, които тези кандидати са посочили, е въпрос на избор от страна на стратегическия инвеститор.

Тя е категорична, че площадката, отредена за АЕЦ „Белене”, е сигурна от сеизмична гледна точка. Доказвали го проверки на експерти от БАН.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!