Притеснителен е факта, че няма европейска компания, която да участва в конкурса за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”. Това каза в „Тази сутрин” експертът по безопасност на ядрените централи проф. Георги Касчиев по повод крайния срок за кандидатстване.

До момента е предоставено от китайската и корейската ядрени корпорации. Очаква се оферта и от „Росатом”.

Касчиев уточни, че преди 11 години, когато беше обявен първият конкурс за стратегически инвеститор, са участвали поне девет известни енергийни компании от Европа.

„Тогава, в отговор на мой критичен анализ, НЕК отговори, че наличието на толкова много енергийни компании показва, че проектът е добър и печеливш. Всичко се разпадна и сега, ако следваме логиката на НЕК –  проектът не е перспективен”, заяви Касчиев.

Експертът отбеляза, че е тревожен и фактът, че не участват частни компании. По думите му, това показва, че проектът не е перспективен.

„Вероятно ще участват само държавни компании и то от страни извън ЕС като Русия и Китай, които разглеждат проекта като геополитически. Включването на страни извън съюза в ядрените дейности е чувствителен въпрос и изисква силно доказване. На всичко отгоре, той не се одобрява от Европейската комисия”, допълни Касчиев.

Ядреният експерт посочи, че не вярва проектът да се реализира. Той каза още, че очаква Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори. „Ще използват ситуацията, за да извиват ръце и да получат значителни отстъпки, макар нашите управляващи да твърдят, че няма да има държавни гаранции”, заяви енергетикът.

Проф. Георги Касчиев изрази съмнение, че площадката на АЕЦ „Белене” е компрометирана и този факт се прикрива: „За мен е рискова. От управляващите никой няма понятие от ядрени рискове и как се предотвратяват. През 1983 г. руската страна е предложила площадката да бъде изоставена”.