Бъдещето на АЕЦ „Белене” и сътрудничеството в Черно и Каспийско море – това обсъдиха българският премиер Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев.

Двамата  проведоха срещата си в Туркменистан, където се проведе първия Каспийски икономически форум.

„Вашата визита тук говори за това, че ние можем да обединим потенциално Черноморието и Каспийския регион и трябва да поговорим за това сътрудничество, което може да донесе дивиденти за двете държави. Нека да поговорим по тези въпроси и по други, които са от взаимен интерес”, каза Дмитрий Медведев.

Снимка: БГНЕС

За да може газ от Туркменистан да стига до България, той трябва да мине през Русия. Страната ни има интерес да диверсифицира доставките си на газ и да купува и от Туркментистан. За целта Кремъл трябва да позволи това да се случва през нейните газопроводи.

„Този регион е с огромни възможности, а България е от другата страна на Черно море. Като вход за Европа. Аз винаги съм говорил, че Черно море трябва да остане зона за платноходи, туризъм, газопроводи... зона на мир”, заяви българският премиер.

Борисов и Медведев са говорили за възможността за реализация на проекта за АЕЦ „Белене”, но при поставените от българската страна условия.


Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19 август. Очаква се и руската компания „Росатом” да подаде заявление.

Енергийният министър Теменужка Петкова беше категорична – това, че реакторите са руски не означава, че централата не е българска. Петкова не изключи възможността кандидатите, които ще изграждат „Белене” да ползват турбини на „Дженерал Електрик”, които са заявили интерес да доставят оборудване.


Интерес е заявен още от китайска и от френска страна. България нееднократно е казвала, че влиза в сделката с това, което има – без допълнителни разходи и без държавни гаранции за изкупуване на ток. Днес обаче Петкова не изключи възможността да се направят отстъпки.

Туркменският курорт Аваза, който събра лидерите на петте каспийски страни и гости този уикенд, се оказва място, което на практика повече от година не се посещава. Изградени с амбицията да конкурират Дубай, десетките петзвездни хотели и плажовете пустеят.

Работещите в хотелите казват, че летовниците ще се завърнат, след като конференцията приключи.

Властите на България и Туркменистан се договориха да открият офиси в двете столици, тъй като нямаме посолства. Така бизнесът ще може да си сътрудничи по-добре.