Днес в Туркменистан се провежда срещата между Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев. 

В рамките на първия Каспийски икономически форум премиерът Борисов вече се срещна и разговаря с президента на Туркменистан – Гурбангули Бердимухамедов.

За да може да стигне местен газ до България, ще е нужно той да мине през Русия, коментира премиерът Бойко Борисов, и това е акцент в разговорите с руския му колега Дмитрий Медведев.

Също така бяха обсъдени и други енергийни теми като „Турски поток”, доставката на газ през него до българския хъб „Балкан”, очакват се разговори и по темата АЕЦ „Белене”.

„Относно енергийната тема, която беше сред акцентите на разговора в „Аваза”, премиерът Борисов отбеляза, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС. Българският министър-председател подчерта, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС и добави, че България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Премиерът Борисов обърна специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център „Балкан”. На срещата беше обсъдена също възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при поставените от българската страна условия. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-ти август”, се посочва в съобщението на Министерския съвет.

Бойко Борисов ще се срещне и с първия вицепремиер на Иран.

Министър-председателят акцентира върху желанието ни да продължим да развиваме сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика.