Бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви в „Тази сутрин“, че прекратяването на договора за концесия на пристанище „Росенец“ по никакъв начин няма да доведе до покачване цената на горивата.

„Държавата ще влезе в своите правомощия, тя ще упражнява тази дейност. „Лукойл“ може да бъде ползвател и ще си плаща съответните такси за това“, обясни тя.

Припомняме, че вчера беше предложено да бъде прекратена концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“, което беше прието на първо четене от депутатите от комисията по икономическа политика.

Концесията на "Лукойл" пристанище „Росенец“

„В рамките на 48-ия парламент беше приет много важен закон, който е свързан с това да бъде транспонирано в българското законодателство изискването на регламент 833/2014, който е свързан с въвеждането на санкциите срещу Русия с оглед на агресията в Украйна.

С този закон бяха направени промени в Закона за концесиите, в рамките на които се казва, че всички концесии, които съществуват с руски компании трябва да бъдат прекратени“, обясни Теменужка Петкова.

Тя допълни, че с този закон са дадени ясни указания на Министерски съвет да предприеме действие и в рамките на едномесечния срок да се прекрати концесията, но по думите ѝ това не се е случило от служебното правителство.

„Напротив, договорът продължи, те не са изпратили писмо до ЕК, сега с този закон, който внесохме се прави ясната заявка, че тази концесия трябва да бъде прекратена в едноседмичен срок от влизането в сила на закона“, обясни бившият енергиен министър.

Бившият енергиен министър допълни, че до 2011 г., преди да се даде пристанището в „Росенец“ на концесия на „Лукойл“ не са получавани никакви приходи.

„Сега с новия законопроект държавата ще вземе концесията и ще упражнява тези дейности и всеки един, който желае да има достъп до тази инфраструктура, ще заплаща такса на държавата“, каза Теменужка Петкова.