Продължава острият тон между държавния глава и управляващите. Този път причина стана предложението да бъде прекратена концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“. Според Радев то е резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар.

Идеята за прекратяване на концесията президентът коментира така:

„Предстои да видим дали предложението не е корпоративни апетити или кризисен пиар, за да забравим кой ни докара посредниците за 30% по-скъп руски газ, „Джемкорп““.

Снимка: bTV

Радев изрази надежда, че оценка за рисковете и ефектът върху цената на горивата у нас е направена.

„Там има една голяма тилова база. На кого принадлежи тя, защо принадлежи на „Лукойл“, кога е взета от него. Как връщането на пристанището на държавата ще работи с тази тилова база, без която прехвърлянето на петрол е невъзможно“, допълни Румен Радев.

Президентът отхвърли твърдението на съпредседателя на ПП Кирил Петков, че служебната власт е удължила концесията.

„Поредното прибързано и напълно некоректно изказване на политически лидер. Нека се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой даде на концесия пристанището - правителството на Бойко Борисов. Остават 24 годни от концесията, която служебното правителство не прекрати, защото водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция“, каза още Радев.

Отговор дойде от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Когато държавата отнема концесия и тя става държавна собственост, не виждам къде е корпоративният интерес, коя е корпорацията, която ще се облагодетелства. Служебната власт имаше срок, в който трябваше да отнеме тази концесия и той изтече много отдавана. Служебният кабинет не го направи“, каза Добрев.

Остър тон дойде и по адрес на лидера на ДБ Христо Иванов. В Тази неделя по bTV Иванов заяви, че Радев се нарежда до Лукашенко като говорител на интерeсите на Путин, заради изказвания като това, че Украйна настоява да води войната.  

„Явно г-н Иванов прави всичко възможно, за да забравим подлостта, с която той измами своите избиратели. Той извая целия си политически образ като борец срещу мафията, наречена от него Борисов и срещу задкулисието, наречено от него Пеевски. В момента той не просто се прегърна с тях, той им слугува“, коментира държавният глава.

Напрежение се породи и между президента и кандидата за кмет на София на ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев, който в социалните мрежи определи Радев като безродник „мегафон на чужда държава“.

„Човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си“, каза Радев.

Христо Иванов и Васил Терзиев не отговориха на думите на президента.