Нова методология за определянето на обезщетенията при катастрофи беше представена от Асоциацията на застрахователите.

Според нея, ако досега при инцидент с лека травма на възрастен мъж са се изплащали 2000 лева, с новите правила сумата скача до почти 5000.

Снимка: btvnovinite.bg

При смърт на мъж с трима наследници – съпруга и две деца и годишен доход от 24 000 лева, обезщетението обаче намалява до малко над 323 000 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

„Целта на методиката е не да прави чувствително намаление на обезщетенията, а да направи тези вреди изчислими и предвидими, което е важно с оглед на обществения интерес. В крайна сметка това, което застрахователите плащат като обезщетение по „Гражданска отговорност”, пряко се отразява на цената й”, коментира в „Тази сутрин” Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

„Документът, който се предлага, е много задълбочен. На първо четене обаче става ясно, че нивата, които се предлагат като цифри, са по-ниски от действащата съдебна практика”, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

По думите му в момента съдебната практика за смъртен случай предвижда обезщетение между 120 000 и 150 000 лева на наследник. По новата методика обаче цифрите започват от 60 000 лева.

Константин Велев поясни, че това е когато се съпоставя обезщетението за неимуществените вреди. Що се отнася до имуществените, то там може да се стигне до това, че наследниците на по-богатите да получат повече, тъй като обезщетението се определя на база доходите, които е получавал починалия, отбеляза Велев

„По отношение на неимуществените вреди таблицата не зависи от дохода. По отношение на имуществената вреда е възможно разграничение”, поясни той.

При неимуществените вреди средният размер на изплащането обезщетение в момента надминава 95 000 лева, допълни Велев.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи крайната сума ще бъде различна. Тази за по-бедните наследници ще е по-малка, а за тези с по-високи доходи ще има по-високи обезщетения.

Той припомни, че има евродиректива, която въвежда нива от 1 и 5 милиона евро при смърт при ПТП. Според Тодоров не може да има вътрешен нормативен акт, който да ограничава тези нива, а може да се сложи долна граница, от която те да растат.

"Обезщетенията трябва да се доближат до тези от съдебната практика", категоричен бе Владимир Тодоров.

Методиката няма да пречи на тези, които са недоволни от обезщетенията си, да се обърнат към съда, за да ги оспорят, допълни Велев.

Предстои гласуването на новата методика в Комисията за финансов надзор.