„Цената на застраховката трябва да се качи около 5-6 пъти, системата бонус малус няма да реши този проблем. Тези, които имат пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат много високи суми”. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV Цветанка Крумова - експерт по застрахователно право, по повод промените в кодекса на застраховането.

Премиерът и  лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Промените бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

„Цената на застраховката е пряка функция на размера на обезщетенията. Ако погледнем статистиката имаме 3 800 загинали през последните 5 години, ще са нужни 900 милиона”, посочи още Крумова.

 „Ако кажем, че 5 или 6 пъти се увеличи себестойността на тези застраховки, това означава, че цената на застраховката трябва да се качи 5 или 6 пъти“, обясни експертът по застрахователно право.

Според решение на ВКС се разширява кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетение заради смъртта на свой близък. Досега компенсации се полагаха само на семейството, като средното обезщетение е в размер на 95 000 лева. По силата на това решение вече е възможно обезщетение да търсят и братя и сестри и всеки който докаже трайна емоционална връзка.

Юристът Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи сподели, че не приема предложенията на Менда Стоянова и ГЕРБ за намаляване на обезщетенията при смърт от катастрофа. Според него това е направено за печалба на застрахователните компании.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пострадалите приключват с тези 20 000 лева, нямат право да предявят повече искове и от виновните, тогава излиза, че ако ваш близък почине от друго, не от катастрофа, вие имате право на обезщетение, което съдът ще ви присъди по справедливост, но ако го е блъснала кола ще страдате пет пъти по-малко за загубата му, защото тогава обезщетението ще е регламентирано със закон“, отбеляза юристът Илия Тодоров.

Румяна Чобанова, която загуби съпруга си при катастрофа на АМ „Хемус“, изрази мнение, че чрез Менда Стоянова се вмъква законопроект, който е абсурден и се вмъква „на тъмно“. Според нея това е поправка, която би лишила от финансова подкрепа деца, които са загубили достатъчно, както и правото си на достойно съществуване. Възможно е застрахователите да намалят обезщетенията за по-широкия кръг от близки, предложи тя.