Нова книга- „Тайният“, която описва живота на генерал Иван Вълков, ще бъде представена на 22 юли в София. Вълков е бил министър на войната в правителствата на Цанков и Андрей Ляпчев, един от организаторите на Деветоюнския преврат, участвал е в потушаването на Септемврийското въстание и по-късно е считан от комунистическата власт за идеолог на т. нар. „Бял терор“, последвал атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 г.

Монографията не е опит за изчистване на името на Вълков. „Моята цел никога не е била да реабилитирам един или друг“, заяви авторът ѝ докторът по история и директор на музея "Шипка – Бузлуджа" Чавдар Ангелов в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

Генерал Вълков никога не е бил забравян от професионалните историци и е значителна фигура в нашето минало, но е бил оценяван едностранчивото, каза историкът.

Заглавието на книгата е инспирирано от името на досието с активната разработка за Иван Вълков от агентите на ДС. Те са го нарекли „Тайният“, защото е бил много дискретен, обясни Ангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

Книгата е важна, защото показва какво се е случило с буржоазния и военен елит, след като комунистите взимат властта, смята историкът, според когото Вълков е превърнат след 9 септември 1944 г. в „събирателен образ на злото“ и е му е вменявана вина за много събития и от негови военни съратници като Кимион Георгиев и Дамян Велчев.

Вижте повече във видеото!