Съвсем скоро на пазара ще излезе новата книга на Леа Коен „Рафаел“. В предаването „Тази сутрин“ по bTV тя разказа, че това е истинска личност, живяла у нас в едни от най-трудните периоди на новата ни история.

Цялото му име е Рафаел Арие от много стара, знатна и богата фамилия в България и на Балканите, преселила се по тези земи в началото на XVIII в.

Семейство Арие през 30-те години

Фамилията е създател на елитната българска парфюмерия. Имала е фабрики в София, Париж и в Букурещ.

Попаднах случайно на историята на Арие и страшно ме заинтригува, защото в нея са концентирани няколко от най-травматичните периоди в новата българска история, които до ден днешен разединяват обществото, разказа Коен.

Рафаел бил красив, представителен, бонвиван, помагал е на кооперативния театър, познавали са го всички знатни мъже и красиви жени в София. И е обесен на 16 април 1943 г.

Снимка: bTV

Той е бил въвлечен в три драматични периода – на левия екстремизъм – през 1925 г. става свидетел на атентата в „Св. Неделя“; в периода на десния екстремизъм в началото на 30-те години и в периода на държавния екстремизъм 1942 – 1943 г., когато държавата посяга на една част от българските граждани. И е понесъл тежки последици, без да се е занимавал изобщо с политика.

Вижте повече във видеото: