„Визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е съвсем рутинна – протоколна визита. Ние сме страна членка и това посещение влиза в задълженията на генералния секретар”. Това каза в предаването „Тази сутрин” президентът на

Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси.

Според него основна тема в разговорите между Столтенберг и премиера Бойко Борисов ще бъде сигурността в Черно море и изключителния дисбаланс във въоръженията.

„Русия притежава може би 80% – 90% от въоръженията в Черно море и това притеснява  НАТО, коментира президентът на Атлантическия клуб.

Разбира се, че ще стане въпрос и за 2-та процента от бюджета, които трябва да отделяме за отбрана, както и за приемането в Алианса на Македония, добави той.

Заплаха за енергийните проекти винаги има и най-голямата заплаха се нарича зависимостта от Русия, защото ние сме монополно зависими от Русия по отношение на енергетиката, каза Паси по повод изказване на президента Румен Радев.

Бившият министър на външните работи коментира и срещата във Виетнам между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. по думите му ЕС е големият отсъстващ от темата „Северна Корея”.