Изключително остро изказване направи президентът Румен Радев преди срещата на държавните глави от групата Б9 в Кошице. Държавният глава заяви, че форматът с участието на източноевропейски членки на НАТО вече създава рискове за отделните държави, а в това число – и за българските енергийни проекти.

„Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. При подготовката на срещата установих, че определени текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията”, заяви Радев, цитиран от своя пресцентър.

Така и не става ясно какво е предизвикало намесата на българския държавен глава и кои проекти визира.

Т.нар Букурещки формат Б9 включва България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. От сайта румънското президентство става ясно, че на срещата ще се обсъжда сигурността на Алианса в Черноморския регион, подкрепата на източните партньори и тези на Западните Балкани, както и борбата с хибридните атаки.

Според Радев инициативата се е отдалечила от замисъла си. По думите му НАТО има достатъчно механизми за изработване на единна политика, докато регионалният формат изостря риториката, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от Алианса.

Държавният глава подчерта, че очаква българското правителството да „материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, а не да ставаме заложник на чужди интереси“.