Във Видин вчера беше потвърдено наличието на чума по свинете – положителни са пробите на мъртво прасе в ромската махала „Нов път”.

Всички животни, отглеждани по дворовете в тази зона, ще бъдат евтаназирани по хуманен начин. В дворовете и около тях, където са отглеждани животните, ще се извърши дезинфекция. Освен КПП е започнало и изграждането на дезинфекционни пунктове.

В тази зона попада и индустриална свинеферма с 3900 прасета – в село Новоселци, но досега взетите от там проби са отрицателни. 

„Днес отново даваме проби, ако са отрицателни – ще продължим да работим под мониторинг. За мен е въпрос кога ще стигне и до нас заразата, колкото и да е тъжно да го кажа. Не виждам скоро да спре разпространението, в Испания са се борили 30 г. Тъжно начало на унищожаване на нашето свиневъдство”, коментира собственикът на фермата Димитър Неков.

Според него мерките на държавата са закъснели с година и половина.

Хората също не го взимат на сериозно, но цената ще я платим всички, каза още собственикът на свинефермата във Видинско.

Янко Петров, в чийто двор беше регистрирана заразата, е установил, че едно от двете му прасета е болно още на 15 юли. Твърди, че е потърсил помощ от ветеринар, но никой не е взел проба тогава. Това се случава, след като умират и двете животни.

Все още никой нищо не ми е казал официално, казва Янко Петров.

Вижте повече във видеото!