Всички 67 кланици за свине ще работят само при постоянно присъствие на ветеринар и военна полиция за недопускане клане на домашни свине без съответното ниво на биосигурност. Това е една от новите мерки срещу застрашителните размери на заразата от чума по свинете у нас.

Новите мерки бяха обявени от министъра на земеделието Десислава Танева на брифинг след заседание на Централния епизоотичен съвет към правителството днес.

Друга от тях предвижда в 20-километровата зона около свинекомплексите, в които все още не е установена африканска чума, да бъдат изчистени от домашни прасета в задния двор. В България има 65 свинекомплекса, три от тях са засегнати от заразата, уточни Танева.

Тя съобщи, че пробата от умряла свиня в ромската махала във Видин е положителна за африканска чума. Очкава се днес да бъдат обявени мерки в областта срещу разпространението на болестта.

Към момента огнищата на чума по прасетата в страната са 22 при домашните животни, при дивите свине – 20 случая.

Министърът на земеделието напомни, че все още няма разработена ваксина срещу това заболяване.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че най-ефективната мярка е заколване на прасетата в задните дворове и последваща термична обработка. Месото във фризера може само да замрази проблема, обясни той.

Дончев призова за максимално съдействие от стопаните и кметовете по места.

Може да видите целия брифинг тук: 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!