Потвърден е случай на умряла свиня тип „заден двор” от африканска чума в ромската махала във Видин, това обяви министърът на земеделието Десислава Танева на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Положителната проба за африканска чума е от животни от кв. „Нов път” във Видин.

Влизащите и излизащи моторни превозни средства се проверяват, за да не бъде допуснато изнасянето или внасянето на свине. Ще се изготви дезинфекционна станция. 

Янко Петров забелязал, че има проблем с двете 150-килограмови бременни свине, които отглежда. "Не ядат, бяха почервенели, посинели", казва собственикът на животните.

Прасетата му умират, ветеринарите ги прибират и дезинфекцират двора. В съседство има и други хора, които отглеждат свине.

Снимка: bTV

Умъртвяването на свинете в трикилометровата зона от огнището започва от утре. В нея попада и свинекомплекс с около 4 хиляди животни в село Новоселци. 

"Докогато можем да издържим да даваме отрицателни проби, ще продължим да работим, защото имаме отделен обект, система за биосигурност”, обясни Димитър Неков, собственик на свинеферма, с. новоселци

Според собственика на фермата, най-лошото предстои.

"В Испания са се борили 30 години с него, ние тепърва започваме, така че това е само едно тъжно начало на унищожаването на нашето свиневъдство. (…) Според мен, много отложихме мерките, които се прилагат в момента", смята Неков.

Снимка: bTV

Властите отново призоваха частните стопани и обществото за отговорно отношение към проблема.

В десеткилометровата зона от огнището започват всекидневни обследвания и вземане на кръвни проби от свинете. Иначе в област Видин има само още една индустриална ферма, тя е с около 500 животни и се намира в Дунавци.

Евтаназирането в русенското село Голямо Враново в свинекомплекса се отлага за сряда От ръйоводството на фермата допълват, че чакат необходимата техника за загробването им и настояват да бъдат евтаназирани не 30 000, а едва три хиляди, които са били в контакт с животни с положителни проби. От Агенцията по храните отказват и настояват за евтаназирането на всички.

Как започна всичко?

Първият случай на африканска чума се появи у нас миналото лято - при домашни прасета във варненското село Тутраканци.

Година по-късно заразата пламна отново - в плевенското село Жернов. Два дни след това и в село Новачене.

Огнищата към днешна дата са 23. В областите Видин, Плевен, Враца, Велико Търново, Търговище, Русе и в  части от Ловеч и Бургас.
 

Снимка: bTV

Засегнатите свинекомплекси са 3 от общо 65 за страната. 99 % от прасетата са в промишлените ферми - близо 600 хиляди.

В над 700 задни двора в частни домове се отглеждат около 2 хиляди прасета. Неофициално броят е по-голям.

А методът на евтаназия стана повод и за фалшива новина в социалните мрежи.

Снимка: bTV

Снимка от заравяне на живи животни беше разпространена като илюстрация на процеса в България. Оказа се, че сюжетът е от 1999 година в Малайзия.

В края на миналата седмица bTV показа кадри как действително се загробват живи прасета край Сливо поле.