Служителката, изпратила писмо до кметовете на селата в Община Стара Загора за изтребване на прасетата в така наречения "заден двор" заради африканската чума по свинете, ще отговаря за случилото се пред дисциплинарен съвет. Това съобщи пред bTV Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

Писмото е разпратено до представителите на местната власт по селата след заседание на Областната комисия епизоотична комисия на 24 юли, тази година.

На него се набелязват мерки за предотвратяване на заразата с африканска чума по свинете на територията на Старозагорска област. Една от препоръките на експертите е в срок до 5 август стопаните с нерегистрирани животни да пристъпят към тяхното заколване, за да могат да запазят поне месото от прасетата.

След тази дата започват проверки по селата. При откриване на нерегистрирани животни, те ще бъдат иззети и унищожени. Стопаните им могат да бъдат глобени, а и няма да имат възможност за получаване на компенсации. Въз основа на препоръките служителката на Община Стара Загора изготвя уведомително писмо до кметовете и кметските наместници на територията на общината.

Тонът обаче е бил ултимативен, а не препоръчителен, а заповед, подписана от кмета за подобна мярка, няма. Това е и причината да се стигне до дисциплинарен съвет, на който ще бъде взето решение за наказание на въпросната служителка.

Тя отказа да бъде снимана и ще обясни действията си пред Съвета.

Междувременно на проходите Шипка и Република органи на реда проверяват микробуси и тежкотоварни камиони за нерегламентиран внос на свинско месо или живи прасета от поразените от африканската чума територии.