Месеци след разследването на bTV възникна нов казус с платформата за набиране на средства "ХелпКарма". Родители на дете, което се нуждае от спешно лечение в Израел, сигнализират, че са получили отказ да открият кампания в подкрепа за сина си.

Снимка: btvnovinite.bg

Денислав Георгиев е на 7 г., когато му поставят диагнозата левкемия. Следва успешно лечение и ремисия. Сега е на 10, а болестта се е завърнала.

„Ние в момента сме в Тел Авив, в клиника "Сураски", където вече мина първата химиотерапия и чакаме евентуално добри резултати, за да пристъпим към трансплантация“, разказва Жени Николова, майката на Денислав.

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на декември родителите на Денислав чуват от лекарите, че битката за живота му трябва да започне от начало. Около Коледа заминават за болницата в Тел Авив, въпреки че не е събрана цялата сума за лечението на детето им, разказва майка му Жени Николова.

„Самата трансплантация е 150 000 долара. От там нататък има болничен престой, който се начислява всеки ден“, споделя Жени.

През миналата година Адриана губи дъщеря си Роберта заради левкемия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние с Жени се познаваме още от 2017-а, когато бяхме стая до стая в детската хематология. И докато детето й беше добре, аз много се радвах за тях. И едни от първите хора, с които тя се свърза, след като разбра, че детето има рецидив отново, бях аз. За да ми сподели, за да обсъдим какви са възможностите за лечение, как сме събирали пари“, разказва Адриана.

Средства за лечението на Роберта са събирани в „ХелпКарма“. Една част от тях остават неизползвани след смъртта й. Майка й Адриана иска да ги дари за лечението на Денислав.

„Дени наистина много спешно се нуждае, тъй като непрекъснато в клиниката от днес за утре им казват - трябва да преведете еди каква си сума, за да продължим лечението. А лечение не бива да се спира. Знам как времето притиска, знам какво е притеснението дали ще се съберат парите за следващото лекарство, за следващата процедура. За родителите това е ужасно“, казва Адриана.

Според действащите правила на „ХелпКарма“ обаче пари, останали по дадена кампания, могат да бъдат предарени само на друга кампания в платформата. Затова Жени Николова се опитва да открие кампания в подкрепа на сина си.

„Аз подадох молба за откриване на кампания в „ХелпКарма“. Като силно се надявах да бъде одобрена тази кампания. Там имаме майки, с които сме близки познати, с които сме лежали заедно в детската онкохематология в Пловдив и за съжаление, техните дечица не са сред живите. Тези майки имаха желание да дарят за Дени паричките, които за него са жизненоважни в момента. Но получих отказ от „ХелпКарма“ под претекст, че в момента не приемат нови кампании. Без обяснение, без уточнение защо“, разкрива Жени.

„Другият вариант, за който мислихме, като й отказаха, беше евентуално да преведем от нашата кампания директно в израелската болница, за което тя разпита, ние също се свързахме и разпитахме. Отказаха да преведат такава сума. Не е такава политиката на „ХалпКарма“, доколкото разбирам“, разказва Адриана.

Така от фондацията отказват на Адриана да предари около 10 000 евро, събрани от дарители за лечението на нейното дете. И друга майка на починало дете също има неизползвани дарителски пари в „ХелпКарма“.

Даниела Йорданова, която е администратор на група за събиране на средства, се опитва да помогне и тези пари да отидат за лечението на Денислав. Води разговори с представители на „ХелпКарма“, но отново без успех.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има кампании, които са приключили и по които има остатъчни средства. Какво се случва с тях, аз не мога да кажа. Очевидно е, че има хора, които имат доброто желание да пренасочат суми към други кампании. Но също очевидно е от друга страна, явно няма добро желание това да се случи – от страна на „ХелпКарма“ имам предвид“, казва Даниела.

От платформата отговарят писмено на запитванията, че в момента не регистрират нови кампании. Според правилата им пари могат да се прехвърлят само към кампании, регистрирани при тях. Това прави невъзможно парите на дарители да отидат за лечението на Денислав.

„В случая, ако имаше идея за добро, не виждам причина да не бъде верифицирана кампания на това дете и тези средства да не тръгнат към него, за да започне лечението. Много хора превърнаха благотворителността в бизнес и това не бива да се случва“, казва Даниела.

Средствата, които двете майки искат да пренасочат за лечението на Денислав, но не могат, са около 50 000 лв. Родителите на момчето казват, че освен парите, събрани до момента, за лечението му ще са необходими още между 50 и 150 000 долара. Точната сума не е ясна и зависи от това дали курсът химиотерапия, през който детето минава в момента, ще доведе до ремисия. Едва тогава може да се премине към трансплантацията на стволови клетки.

„За съжаление предстои ни най-тежката битка, за съжаление тя все още не е започнала.
Трансплантацията е сложно нещо. Надявам се Дени да успее безпроблемно да се справи с това“, казва майка му Жени.

Снимка: btvnovinite.bg

В писмо до bTV от ноември миналата година собственикът на платформата "ХелпКарма" Константин Кръстев твърди, че по сметки на фондацията има почти 5,2 милиона лева, събрани от дарители. Какво се случва с тези средства след разследването ни очакваме да научим от прокуратурата. От държавното обвинение съобщиха за bTV, че разпитите продължават, иззели са голям обем документация, а проверката им ще продължи поне още месец и половина.

От „ХелпКарма“ коментираха в писмо до bTV, че фондацията няма отношение към кампания, свързана с Денислав Георгиев. И отбелязват със съжаление, че с решение на управителния си съвет от 9 декември са преустановили "иницииране на нови кампании". На сайта им обаче подобна информация няма, а опцията за създаване на кампания все още е активна.

Всеки, който иска да помогне на Денислав, може да го направи на:

Дарителска сметка: BG08UNCR70001524243279
БАНКА: UniCredit Bulbank
Титуляр: Денислав Димитров Георгиев