Скандални заплати в платформа, набрала милиони за дарителски кампании. Разследване на bTV за отчисленията от парите за благотворителност предизвика огромен отзвук. 80 хиляди лева за един месец е взел техническият директор в HelpKarma.

300 хиляди лв. от даренията се оказват в сметка на собственика на платформата, а от парите на дарителите е даден и "заем за апартамент".

Всичко по темата от Мария Цънцарова и оператора Петър Петров.

21 милиона лева, събрани от дарения, отчита за две години и половина платформата HelpKarma. От тях до хората в нужда са достигнали около 13 и половина милиона. От фондацията твърдят, че по собствените си сметки към 22 октомври има почти 5 милиона и 200 хиляди лева. Къде са останалите около 2 милиона и 300 хиляди лв.?

За част от сумата има обяснение. HelpKarma удържа процент от даренията, за да издържа и развива дейността си. Най-голямата част от парите, удържани от дарителите, са за възнаграждения на служителите. През 2018 г. отчетената сума е 214 000 лв., а през миналата година сумата е над три пъти по-голяма – 713 000 лв.

– Как ви се струва заплата от 19 хиляди лева във фондация от обществена полза?
Константин Кръстев: 19 хиляди лева?

- Как ви звучи, месечна заплата?
Константин Кръстев: Доста високо число. Защо? Какво имате предвид?

- Как ви звучи месечна заплата от 42 хиляди лева?
Константин Кръстев: Доста високо, но не става дума за нас определено.

- Възможно ли е да има човек, който да взима 80 хиляди лева на месец във фондация от обществена значимост?
Константин Кръстев: Сигурно е възможно, не знам. Някъде по света вероятно има, нямам никаква представа.

- Вие какво мислите?
Славчо Славчев: Това зависи от човека. Да, 19 хиляди - това е заплата, която се взима от конкретен човек за определена работа. Мога да ви дам пример.

- Славчо Славчев.
Славчо Славчев: Да, точно така. Това е моя заплата, която съм получавал.

- А 80 хиляди на месец взимали ли сте?
Славчо Славчев: 80 хиляди заплата – не. 

- Сигурен ли сте?
Славчо Славчев: Да, когато виждате тази информация няма как да съм взимал 80 хиляди, може би е било съчетано с годишен бонус.

Славчо Славчев е технически директор в HelpKarma. bTV разполага с данни, от които се вижда, че през декември 2019 г. са му начислени над 80 000 лв., а във времето възнаграждението му варира: от 22 000 лв. през 2018 г. до 40 000 на месец през 2019 г., или над 775 000 лв. за 2 години и 4 месеца.

Моят труд не е безплатен, заяви Славчо Славчев. 

"Трудът на Слави е скъп, но е необходим защото HelpKarma като техническо развитие нямаше да бъде това, което е, без неговата работа", категоричен е Константин Кръстев.

В отчетите на HelpKarma привличат внимание и други суми. През 2018 г. са записани 319 000 лв. вземания по "предоставени заеми":

Според собственика на платформата става въпрос за технически проблем с финансов посредник, през който са правени част от даренията. За да се реши проблемът, вместо на сметката на фондацията, от финансовия посредник превели парите в личната сметка на Кръстев.

Константин Кръстев: Те са били в моята банкова сметка, но аз съм си, аз съм ги превел на следващата година, така че би трябвало в следващия отчет…
- Това е въпрос на дни да ги преведете, не на години.
Константин Кръстев: Аз не съм ги държал години.
- А колко време сте ги държали?
Константин Кръстев: Това трябва да видя.

През 2019 г. фондацията отново е предоставила заем. Според писмо на собственика в размер на 60 000 лв.

Константин Кръстев: Един ден ми звънна Слави и каза: "Искам да купувам апартамент…"
- Може ли и моят колега да вземе заем от вас?
Константин Кръстев: Не даваме заеми, не, съжалявам.

- Е, на Слави сте му дали.
Константин Кръстев: Слави е много специален човек, така че той има малко по-различен статут от всички останали. Слави ми е приятел и близък, но…

- За приятели и близки може от парите на дарителите, така ли?
Константин Кръстев: Това не са пари на дарителите.

- Това са пари на дарителите, които са ги дарили за издръжка на фондацията.
Константин Кръстев: Пак казвам, Слави ще си ги върне тези пари.

В крайна сметка Славчев не си е купил апартамент заради извънредната обстановка с COVID-19, а след интервюто дългът му е погасен. Но въпреки добрата му заплата, парите не ги е върнал той, а шефът му Константин Кръстев.

Това става ясно от платежно нареждане, което ни предостави самият Кръстев. В писмо до нас, Кръстев заявява, че след разговора ни ще променят устава на HelpKarma и вече няма да дават заеми.

От HelpKarma написаха тази вечер във „Фейсбук“, че са подложени на огромен медиен и обществен натиск и, че скоро ще съобщят официалното си становище по случая. Те уверяват, че всички събрани средства са налични и защитени.

„Както винаги досега няма да си позволим да забавим нито един превод от кампания. Продължаваме да работим със същото темпо, грижа и емпатия към вас и всички дарители, на които искаме да обърнем особено внимание - нито един лев в HelpKarma не е бил “отклоняван“, се казва в съобщението.