„HelpKarma“ е регистрирана като фондация в обществена полза през 2017 г. от Константин Кръстев. Според Кръстев оттогава досега през нея са дарени 21 млн. лв., от тях около 13 500 000 са достигнали до хората в нужда.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

А по сметките на фондацията има около 5 млн. и 200 000 лв. към 22 октомври.

Снимка: btvnovinite.bg

Как се събират милиони от благотворителност и защо стоят в банкови сметки?

В началото на март тази година майката на двумесечното бебе Мартин се обръща за помощ към дарителите през платформата „HelpKarma“.

Снимка: btvnovinite.bg

„След множество изследвания бе установено, че Марти има сериозно вродено заболяване – билиарна атрезия (недоразвити жлъчни пътища). За да може да живее детето ни, е необходимо спешно да му бъде направена чернодробна трансплантация“, се посочва в описанието на случая на бебето.

За месец и половина дарители събират повече от 270 000 евро или над половин милион лева. По кампанията дарява и доктор Антоанета Тончева. Тя е специалист по човешка молекулярна генетика в Детската университетска клиника в Регенсбург, Германия.

Снимка: btvnovinite.bg

„И всъщност на мен ми беше интересно какво се случва, тъй като съм дарявала по тази кампания – как се развиват нещата с детето. Исках да се свържа със семейството, да ги попитам дали мога с нещо да им бъда полезна“, разказва д-р Тончева.

В края на април търсената сума е събрана. От „HelpKarma“ обаче не спират набирането на средства. Дарения продължават да постъпват и през май, въпреки че майката вече е написала не само, че парите са събрани, но и че на този етап няма да се ползват.

„Средствата ще се пазят в „HelpKarma“, докато бъде необходимо“, се посочва на сайта на фондацията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не пишат с какъв аргумент ще се пазят. „Докато е необходимо“. Добре де, но какво става, ако не е необходимо в даден момент? Търсейки начин да се свържа със семейството, успях да намеря профилите във „Фейсбук” на майката и на таткото на момченцето. И всъщност таткото си е написал, че работи в една фирма в Лондон. Аз се интересувам в качеството си на дарител – това семейство трайно ли е емигрирало във Великобритания? Това семейство дали е здравно осигурено във Великобритания?“, пита д-р Тончева.

8 месеца по-късно от спешно събираната сума пари не са харчени.

„Дай Боже да има още толкова десетки кампании, които да са събрани толкова големи суми“, коментира за този случай собственикът на платформата – Константин Кръстев.

„Кампанията не е твърде стара, лечението на детето все още продължава“, добавя Ралица Енева, член на УС на „HelpKarma“.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпрос докога ще държат средствата, от организацията ни казват, че ще изпратят отговора писмено на имейл.

На следващия въпрос – възможно ли е да събират пари, които да не бъдат никога необходими на човека, за когото е обявено, че се събират, Константин Кръстев отговаря: „Вижте, към конкретната дата на одобрение на кампанията това е било необходимо“.

Свързахме се с майката на бебе Мартин. Тя твърди, че в началото не са имали яснота, но впоследствие са разбрали, че разходите за операцията на детето ще бъдат поети от здравната система във Великобритания. Дарителите са информирани, че след тази операция трансплантация може и да не се наложи, но не е споменато, че бащата е здравноосигурен в чужбина и дори сега да се стигне до трансплантация, тя ще бъде покрита от здравната каса в Англия.

„Ние не сме детективи в къщата на всяко едно семейство“, казва ни Ралица Енева.

Тя и Константин Кръстев казват, че не правят проверка дали родителите са здравно осигурено в чужбина.

„Ако те ни предоставят тази информация, ще им кажем: „Значи, Вие може да събирате средства, които да са за рехабилитация“, казва Кръстев.

„Събраните пари ще се пазят в „HelpKarma”. Това е огромна сума. Това са почти двеста и седемдесет хиляди евро на фона на спешни кампании, които се появяват през ден, през два за събиране на средства, огромни средства. Защо тези средства тогава не са върнати на дарителите? Родителите повече не са публикували нова информация“, разказва д-р Тончева, която е сред дарителите.

Повече от 70 хиляди евро или над 140 000 лв. стоят по сметките на „HelpKarma“ и от друга кампания. Там са събрани 82 хиляди евро, а са отчетени 8306.

Снимка: btvnovinite.bg

От фонадцията ни казват, че кампанията е прекратена и не се събират дарения. 

„Парите в момента седят в кампанията и ще бъдат изразходвани спрямо целите на кампанията. Те могат да се теглят, стига да се покаже цел“, твърди Кръстев.

Голяма сума пари е събрана и за още едно бебе. Първоначално майка му призовава за помощ от 44 000 евро. Точно толкова след това са отчетени като похарчени за болничен престой и операция. Месец след началото на кампанията майката пише, че е вероятно да се наложи и трансплантация. Очакваната сума е около 250 000 евро.

Снимка: btvnovinite.bg

В писмо до bTV собственикът на „HelpKarma“ – Константин Кръстев, посочва, че най-късно до 2 месеца от стартирането на кампания е задължително да бъде приложена окончателна оферта за лечение. Почти година по-късно оферта няма, а по кампанията са събрани над 200 000 евро или над 400 000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Все още нямаме точна оферта, но на този етап спираме набирането на средства и при необходимост ще подновим кампанията отново.“

„Ние сме събрали 207 хил. и са изхарчени 44 хил. плюс 2891 лв. Вие питате къде са другите пари? Тези други пари те са събрани за тази кампания, това, че вие го виждате като актуално състояние не значи, че утре същата кампания няма да пусне нова заявка“, твърди Кръстев.

„Трябва точно да прочетем общите условия, но тази клауза я има точно и ясно в общите условия. какво пише в нея… Нека да я прочетем и ще ви я изпратя“, отговаря Кръстев на въпрос докога ще бъдат държани парите от кампанията.

В писмата, които собственикът на платформата изпрати до bTV, както и в Общите условия на сайта няма посочен краен срок, в който от „HelpKarma“ трябва да преведат парите към хората, за които са събрани. Само по тези три кампании, за които ви разказахме, фондацията разполага с над един милион лева за неопределен срок, с възможност никога да не бъдат изплатени.

От писмата до bTV става ясно какво се случва, когато човекът, за когото се събират пари, почине. В този случай „останалата сума по кампанията се прехвърля по други спешни кампании от същата категория“.

Оказва се, че от фондацията не спазват това свое условие. Вместо за „спешни кампании“ парите, дарени за лечението на деца, които са починали, виждаме, че се харчат за покупка на дрехи, плащане на наеми и прегледи при зъболекар. Тези разходи са отчетени в кампания, създадена от самата фондация в подкрепа на родители, които са изгубили децата си. Тази инициатива на „HelpKarma“ привлича вниманието на Валентина Христова от Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

„На фона на стотиците кампании на дечица и възрасти, които се борят и са притиснати от времето за това да им бъдат направени спешни операции или трансплантации, или каквото и да е. Лично мое мнение е, че това не е правилно. Тези пари са на дарители, ако трябва някой да решава къде да бъдат пренасочени, мисля, че дарителите са тези, които трябва да решат. Отчитани са за наеми, за ремонти, за зъболекари, има някои суми, на които пише, че са дарени, но не знам, може би екипът на „HelpKarma“ ще обясни най-добре къде са отишли“, казва ни Валентина Христова.

Ръководството на платформата ни обяснява за кампанията „Подкрепа за семействата на ангели“. Константин Кръстев и Ралица Енева твърдят, че кампанията не е по тяхна инициатива и е създадена по основателна причина, а дарителите нямали нищо против.

„Тези семейства имаха нужда от допълнителна наша подкрепа и ние като фондация решихме и това, разбира се, се случи“, твърди Енева.

В кампанията пише, че са събрани над 70 000 евро, или повече от 140 000 лв. Преди нашата среща с Константин Кръстев и служителите му в тази кампания бяха написани като отчетени почти всички събрани пари, или над 60 000 хиляди евро. Като почти половината бяха описани като дарения, без въобще да е ясно за кого или какво. След интервюто ни обаче тези „дарения“ мистериозно изчезнаха от отчета на най-прозрачната платформа, а изразходваните средства се стопиха до едва 31 хиляди евро.

В отчета все пак и сега се виждат, че са изплатени два пъти по 2000 евро или общо 8 000 лева за два прегледа при зъболекар. Друга част от парите пък са пренасочени по кампанията на „HelpKarma“ за борбата с COVID-19. Оказва се, че парите, които се преразпределят, основно идват от една кампания. Над 48 000 евро, или почти 100 000 лв. са прехвърлени от кампанията „Помогни на бебе Марти да победи левкемията“.

Питаме смятат ли от „HelpKarma“, че хората, които са дарили над 100 хил. лева за живота на детето, биха предпочели тези пари да отидат за спасяването на друго дете, Ралица Енева ни отговаря: „Нямат нищо напротив. (…) Аз ти казах вчера – за всички има място под слънцето. Ние знаем как да помогнем на хората и да им събираме пари, едното не пречи на другото“.

Освен, че след интервюто ни изчезнаха голяма част от отчетените средства, кампанията беше затворена за даряване. Свързахме се с бащата на починалото дете, от чиято кампания са прехвърлени 48 000 евро. Той потвърди, че е направил трансферите. На въпроса как са му помогнали от фондацията след смъртта на детето му, той първо каза да питаме тях, а после, че са му давали по 1500 лв. на месец в началото. Такива суми въобще не се виждат в отчета по кампанията. Но от справка, с която bTV разполага, се вижда, че във времето, когато прави трансфера от кампанията на детето си, към кампанията на „HelpKarma“, бащата – Ангел Петров е бил служител в „HelpKarma“. Той първо отрече, но после допусна, че може да е имал договор, докато „им е помагал“. В отчета по кампанията му се виждат и други дарения. Не е описано кой ги е получил.

Той обясни, че парите са отишли при други болни деца. Едно от тях се оказва Радо – детето на друг служител на фондацията и член на управителния ѝ съвет – Ралица Енева. Към неговата кампания са насочени 5 000 евро или 10 000 лева.

Христо е другият син на Ралица. Майка му е направила и за него кампания в „HelpKarma“. Търсят се и са събрани 307 евро или над 600 лева – за части за колело.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да, получи подкрепа и в „HelpKarma“. Дариха хората за неговата кампания, реализира си тогава поставените цели и беше много щастлив от което, както и аз. Никога не съм се срамувала“.

В кампанията на сина на Ралица Енева има дарение и от „HelpKarma“ – 66 евро. На въпрос редно ли е фондацията да дарява в тази кампания Енева отговори: „Защо да не е? И то ми е дете като и другото ми дете. (…) Това са си пари… Фондацията си разполага със средства, както и колегите със средства, които решават къде и как ще дарят. Пак казвам, това не е моя кампания дори. Мога да ви върна по всичките тези въпроси допълнителна справка и детайлни извадки, защото сега ги нямам чисто в детайли“.

Снимка: btvnovinite.bg

Питаме дали дарението от „HelpKarma“ е със средствата на дарители.

„HelpKarma“ си има собствен фонд. Нашият фонд се формира на базата на устава и на нашата дейност, всичко това е описано… Да, идват (парите – бел. ред.) основно от дарители, разбира се, и с този процент, с който ние можем да се досубсидираме“, отговаря Енева.

„Тези 307 евро не са фрапиращи със сумата си, а с отношението към дарителите и с тоталната невъзможност, по-скоро тоталното нежелание, член на управителния съвет на фондацията да заплати лично за частите на колелото на сина си“, коментира пред нас д-р Антоанета Тончева, която е сред дарителите.

И други постъпления към друга кампания на Ралица Енева привличат внимание. Те идват от една кампания, която се оказва изтрита – „Да спасим Дениз“, разказва ни Магдалена Делева. Тя е администратор на група във „Фейсбук“. В нея са се събрали жени, които плетат и продават плетивата си благотворително.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ами, момиченцето имаше нужда от операция. Проблем в мозъка, мисля, че първо беше обявено, че има киста. След това нещо друго. В крайна сметка трябваше да се направи операция, да ѝ се постави пластина в главата, след това да претърпи операция на очите. Много хора засвидетелстваха в тази група, че са комшии на това семейство, че детето видимо е живо и здраво, че няма такова нещо. Те са изплатили парите на майката по обикновена разплащателна сметка, за да закупи тя пластината за главата. Но ние разбрахме, че пластина не е купена“, разказва Делева.

В крайна сметка и от „HelpKarma“ потвърждават, че са били измамени от майката:  „И „HelpKarma”, с представител Константин Кръстев, излязоха пред обществото в социалната мрежа с изявление, че наистина има злоупотреба и те гарантират, че всички преведени пари по тази кампания ще бъдат възстановени на дарителите“, добавя Делева.

„Господин Кръстев казва, цитирам: „Що се отнася до събраните средства – над шест хиляди евро, те ще бъдат върнати на дарителите според нашата програма за гарантиране на даренията”. После, в друг коментар, той каза: „Парите са кредитирани обратно в кампанията. Бяха изплатени за пластина, пластина обаче няма. Съответно се връщат на дарителите за наша сметка”, разказва ни за този случай д-р Антоанета Тончева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сложили сме наше съобщение на самата кампания и се свързахме с всички дарители и ги питаме: „Имаме измама по тази кампания, искате ли да ви върнем парите по банкова сметка или да се трансферират“, твърди пред нас Кръстев.

На последвали въпроси от наша страна с колко дарители са се свързали, на колко души са върнати парите и имат ли спомен да са върнали пари на някого по тази кампания, Кръстев ни отговаря, че ще изпрати отговорите по имейл, защото трябвало да провери.

В писмо до bTV Кръстев прилага кореспонденция с дарители, които заявяват какво искат да се случи с парите им, след като е открита злоупотреба по кампанията, за която са дарили. Тази кореспонденция обаче е невъзможно да се отнася към казуса с детето Дениз. Това става ясно от датите  в е-мейлите, в които не е посочено от коя година са. Кампанията е реализирана през 2018 г., а датата 20 февруари се пада в четвъртък през 2020 г., но не и две години по-рано, когато е проведена кампанията. Според данни на Константин Кръстев, през 2018 г. на дарители са възстановени едва 1700 евро.

Снимка: btvnovinite.bg

И така, оказва се, че въпреки обещанията на Константин Кръстев, сумата от над 6 000 евро не е възстановена на дарителите, а е насочена към друга кампания на члена на УС на фондацията Ралица Енева.

„Парите отидоха към фондация „СМА България“, която оперира Ралица, по желание на дарителите една част със сигурност от тях, които имат потвърждение, че желаят парите да бъдат трансферирани по друга наша кауза, по наш избор. Ако ги разпределим на това детенце – конфликт, защо не сме ги дали на другите 800 деца, защо точно на това… Нали „вие значи имате някакво лично отношение спрямо..“. И ние преценихме ще отидат, понеже е кампания, която е с повече деца. При нея борбата със СМА тя ѝ е в сърцето, така че сме счели, че това е важна кауза за нас“, казва ни Кръстев.

Според д-р Антоанета Тончева обаче това на практика означава друго: „Тоест, г-н Кръстев на практика е излъгал дарителите и хората, които са му подали сигнал за нередностите в кампанията на Денис, и тази сума, вместо да бъде върната на дарителите, е трансферирана на кампанията „Крила за децата със СМА”. И защо той пише, че парите са върнати, след като 6 месеца по-късно са трансферирани на друга кампания?“, пита Тончева.

Освен Ралица Енева, кампания в „HelpKarma“ има и друга майка от фондацията на Енева – Миглена Брайнова. За детето си тя събира 90 000 евро за лечение в Залцбург, Австрия. В кампанията за сина си Миглена Брайнова е обявила, че в България лечение няма.

Ралица Енева казва, че платформата не допуска информация, която да не отговаря на стандартите на общността. На последвал въпрос обаче има ли лечение в България, тя отговаря, че има. Защо тогава в кампанията се твърди друго?

„Кампанията е доста стара, Меги я познавам много добре. Лечението в България се провежда съвсем отскоро, дори вече ще се лекува в България, но това се случи, т.е. тук трябва да коригираме информацията, да оправим видеото, но когато е снимана тази успешна история съвсем в началото, разбира се, към тази дата тогава е нямало лечение за това заболяване“, казва Енева.

На въпрос дали ще продължат да се събират пари по тази кампания, Енева отговаря, че ще се събират за допълнителните нужди на детето.

След интервюто ни в кампанията е уточнено, че детето всъщност се лекува в България от септември насам, а сумата, която се набира в негова подкрепа е намалена от 90 на 50 000 евро.

90% от кампаниите в „HelpKarma“ са медицински, казват от платформата. Останалите 10% са с различни цели: образование, спорт, семейство.

Снимка: btvnovinite.bg

Питаме: Има ли възможност в банковите сметки на „HelpKarma” да е имало движение на пари към дружества, които раздават кредити?

„Със сигурност, тъй като нашият основен модел е да плащаме директно към доставчиците, за да могат хората, които събират пари чрез нас, да имат минимален достъп по лични банкови сметки, т.е. най-бързият вариант да се плати едно задължение кое е? Да го преведем по сметка на бенефициент и бенефициентът да го преведе към фирма за бързи кредити“, отговаря ни Константин Кръстев.

На въпрос превеждали ли са пари директно на фирми за бързи кредити и в какъв размер за били сумите, той отговаря: „Случвало се е, да. (…) Трябва да се види, не знам (за сумите – бел. ред.)

Оказва се, че в платформата има кампании, в които се събират пари за погасяване на бързи кредити, тоест в тях хора, които са взели бързи кредити, събират пари, за да се изплатят.

„Стига да е обявено в кампанията, е възможно, защо да не е възможно? (…) Не хора просто, които имат нужда да връщат. А това са обикновено семейства в много тежка ситуация, те са разказали в кампанията, която не е медицинска и тя не е в категория „Медицински”, не събира с такава спешност, каквато би събирала една медицинска кампания, съответно това са социални каузи. (…) Стига да го обявят в кампанията и дарителят да е запознат, аз лично не виждам проблем“, твърди Константин Кръстев.

Не винаги обаче дарителят е запознат. Например, в кампанията на млада жена и детето ѝ не е обявено, че с дарителски пари ще бъдат погасявани кредити. Но в отчета се виждат разходи за изплащане тъкмо на кредити.  

Бързите кредити са част и от биографията на Константин Кръстев: „Аз съм бил един от създателите на „Кредисимо“ и съм управлявал 8 години. Но съм се уморил и съм се оттеглил и в момента се занимавам с „HelpKarma“, с благотворителност, и въобще не искам да се връщам във това, което съм бил. Няма никакви транзакции между двете компании по-никакъв начин“.

На въпрос има ли в момента собственост в „Кредисимо“, Кръстев отговаря: Имам собственост, да. Получавам дивидент всяка година като акционер. Аз си ги получавам по сметка на моята компания. Имам общо като това,че все още съм акционер. Но по никакъв начин аз не се занимавам с оперативна дейност, транзакции от „Кредисимо“ към „HelpKarma“ – нула“.

Транзакции от „Кредисимо“ към „HelpKarma“ според платформата обаче има. Поне така твърдят в свое съобщение. Обявяват, че „Кредисимо“ са генерален спонсор на кампанията им срещу COVID-19 и че са дарявали многократно за редица каузи в „HelpKarma“. В сайта на фондацията обаче се вижда едно единствено дарение – от 16 март в размер на 2257 евро.

Снимка: btvnovinite.bg

А както Константин Кръстев казва, връзката между „HelpKarma“ и „Кредисимо“ е той самият. През фирмата си „Адвенкос“ Кръстев има 15% от холдинг, регистриран в Малта. Този холдинг притежава „Кредисимо България“.

Снимка: btvnovinite.bg

От извлечение на търговския регистър в Малта от януари тази година, се вижда, че вторият акционер  е първият братовчед на Константин Кръстев – Коста Кънчев. Роднинската връзка между двамата е описана в отчета на „Кредисимо“ за 2013 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Когато през 2017 г. Кръстев основава „HelpKarma“, в управлението на фондацията влизат съпругата му Ивелина и бащата на първия му братовчед – Калин Кънчев. Чичото на Кръстев е в управителния съвет на фондацията до декември, 2018 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Самият Кръстев съвместява благотворителността и бизнеса от 2017 г. до май 2019 г. В този период той е едновременно председател на фондацията и член на Съвета на директорите на „Кредисимо“. След излъчването на първата част на „bTV репортерите“ от компанията изпратиха писмена позиция до bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

„Кредисимо ЕАД няма отношение и не носи отговорност за действията, проектите или професионалното развитие на г-н Константин Кръстев. Същият не представлява Кредисимо ЕАД от 20.08.2015 г., когато е прекратил активното си участие в оперативните дейности на дружеството. Считано от 25.05.2015 г. г-н Кръстев е излезнал от управлението и собствеността на колектроско дружество, в което е имал общо участие с част от непреките акционери в Кредисимо ЕАД. Участието в Съвета на директорите на Кредисимо ЕАД е прекратено на 28.05.2019 г., което може да се провери в Търговския регистър. Притежаваните от г-н Константин Кръстев индиректно акции в Кредисимо ЕАД са малък процент, не дават възможност за контрол на Кредисимо ЕАД или негови дъщерни дружества. Дружествата от групата на Кредисимо нямат абсолютно никакви финансови взаимоотношения с HelpКarma, като източниците за финансиране на оперативната ни дейност никога не са включвали предоставяни от фондацията средства“.

Свързахме се с третия акционер в холдинга и представляващ  „Кредисимо“ – Сокол Янков. Той първо прие поканата на ни за интервю, но  след това не отговори на обажданията ни.

А още отговори за парите на дарителите предстои да дават от „HelpKarma“. След двете интервюта, които проведохме с представителите на фондацията, от кампанията на Ралица Енева в подкрепа на детето ѝ изчезнаха над 65 хиляди евро, първоначално отчетени като изразходвани. Това са повече от половината от всички отчетени от нея разходи преди срещата с екипа ни. Как са харчени и отчитани парите на дарителите, очакваме да научим от прокуратурата. Оттам вече обявиха, че започват проверка.