„Няма политици, няма партии, които могат да дадат визия за България, която да впрегне достатъчно ентусиазъм в хората. Затова стигаме отново до избори, където пак няма да има явен резултат, който да ни води към редовно правителство.“

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ бившият министър на финансите Симеон Дянков.

„ДПС се разцепи и това накара „Има такъв народ“ да завие също. На изборите между тези три партии имаше мнозинство. Аритметично те наистина можеха да направят кабинет. Но явно на част от ДПС това не им харесваше и вече сме почти трети месец в този политически процес, в който се явяват едно ДПС и едно НЕ-ДПС. Това ще направи изборите още по-сложни, защото вече трябват поне четири партии за мнозинство в парламента“, уточни още Симеон Дянков.

„Имаше неформални и формални разговори преди изборите, че при успех между ГЕРБ, ДПС и ИТН, може да се създаде редовен кабинет. Но за моя изненада ДПС се разцепи. Дали това беше по проруска линия – може би това е вярната причина. Защото наистина стана в последния момент. Преди изборите лидерите на трите партии бяха говорили, че при мнозинство има възможност за създаване на кабинет с няколко приоритета, с достатъчно дълъг живот, за да излезем от цикъла на предизборна кампания“, поясни Дянков.

„За мен случващото се в ДПС е по линията Русия – Украйна. Имаше мнозинство. По принцип партиите искат да са на власт. Особено ДПС винаги е искала да бъде и в местната, и в централната власт. За мен изненадата дойде отвън. Този външен фактор повлия на групата около Ахмед Доган, която се отдръпна и не се състави правителство. А това вкара България в още по-голяма несигурност“, добави бившият финансов министър.

По думите му Делян Пеевски остава евроатлантикът, а Ахмед Доган е повлияният от Русия.

 

„Това се вижда от състава на техните групи. По темата еврозона – всички хора, които са „за“ влизането в еврозоната, са с Делян Пеевски. Всички, които имат резерви в ДПС за влизането в еврозоната, са зад Доган. На хората около Доган им харесва да имат евро, но всички други трябва да имат рубли. Аз лансирам тази теза, това е мое мнение“, подчерта Дянков.

Според бившият финансов министър ГЕРБ има вина за политическото състоянието, в което се намира държавата в момента.

„Партньорството между ГЕРБ и ДПС се разви тихо и в заден план, но доста активно. След над 10 години на това развитие сме на дереджето, че голяма част от институциите са обхванати. Добре е ГЕРБ да се разграничат. Бойко Борисов говори така, сякаш има разграничаване, но такова явно няма. Просто е изчакване коя страна ще победи. Защото след следващите избори пак ще се търси коалиция“, каза още Симеон Дянков.

Целия разговор вижте във видеото.