Въпросът дали да има забрана за младите шофьори да карат мощни коли стана отново актуален след катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. За нея е обвинен 22-годишният Кристиан Николов, който е управлявал мощен джип. Според обвинението той е употребил букет от наркотици, преди да седне зад волана, и трябва да му бъде търсена отговорност за умишлено убийство.

„У нас това е прецедент – за първи път се случва пиян или дрогиран шофьор да бъде обвинен за умишлено престъпление, по-тежки са наказанията. Ще ми бъде интересно как ще се развие това дело“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи.
Той призова да се помогне със средства на пътна полиция, за да се набавят достатъчно тестове за наркотици в кръвта на шофьорите.

„За мен този случай бихме могли да го тълкуваме и като терористичен акт, ако я нямаше тази кола и той беше ударил групата от пешеходци. Това е камикадзе, което отива да убива по начина, по който се движи“, е мнението на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Ако не беше колета на Милен Цветков, щяхме да имаме 5-6 сгазени пешеходци, потвърди и Тодоров.

Относно въпроса за мощните автомобили и младите шофьори той каза: „Ако колата на Милен беше ударена от малка кола, може би той нямаше да загине. Има смисъл законодателят да помисли в тази посока. В 15 европейски държави има период, в който на водачите, след като вземат книжка им се забранява да управляват определен тип автомобили“.

Според Йонко Иванов много важна е превенцията, както и лечението на наркоманиите.