Софийският градски съд остави в ареста Кристиан Николов, който причини тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков.

Мотивите са, че може да се укрие или да извърши ново престъпление. Магистратите не удовлетвориха молбата му за по-лека мярка, за да може да завърши образованието си. Той участва в заседанието чрез видеовръзка, каквото е и изискването по време на извънредното положение.

Николов вече е с променено обвинение и ще отговаря за умишлено причиняване на смърт.
Разследването показа, че 22-годишният мъж е шофирал под въздействието на четири вида упойващи вещества в кръвта - канабис, амфетамин, кокаин и лексотан. Според лекарите, приемът в станал 24 часа преди прегледа, като в този период влиза и катастрофата.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че Николов е предизвикал катастрофата. Въпреки че адвокатът на 22-годишния мъж Любомир Таков заяви, че няма категорични доказателства за това и дори може друг шофьор да е управлявал автомобила.

Юристът посочи, че смъртта на Цветков може да е настъпила не заради катастрофата, а след като е бил изваден от автомобила от очевидци на инцидента.

За решението си магистратите се позоваха на показанията на няколко свидетели, описали подробно инцидента. Видеотехническата експертиза все още е непълна, посочи съдът и записа, че тя ще е от особено заничане механизма на удара.

Показания даде и майката на Кристиан - Десислава Николова, която съобщи, че е била извън София от 15 до 19 април.

По време на заседанието стана ясно, че Кристиан е отказал да участва в разпознаване, както и да даде биологичен материал за проба. 

Съдът смята, че Николов е съзнавал риска, който поема след приема на четирите вида упойващи вещества. Но няма данни той да има психични проблеми.

"Когато деецът не желае общественоопасни последици или не би искал да настъпят, но нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, т.е. има евентуален умисъл", каза съдия Мина Мумджиева, цитирана от БТА.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.