Депутатите от двете най-големи политически формации –ГЕРБ и БСП, с реакции пред bTV след президентството вето върху ратификацията на договорите за F-16 и очакванията им за новото гласуване на ветото в петък.

Председателят на комисията по отбрана Константин Попов от ГЕРБ, който е бивш началник на отбраната и командир на ВВС, беше категоричен, че сделката за F-16 не е в ущърб на останалите модернизационни проекти в армията (многофункционални патрулни кораби и бронирани машини за сухопътните войски).

„Какво правим, ако ветото мине и не успеем да преодолеем ветото? Какво е бъдещето на армията на българските ВВС всичко изчезва?”, попита Попов тази сутрин в интервю за bTV. Според него и критиците на сделката не са доволни.

По думите на ген. Попов в дебатите по договора с американската страна у нас не е говорено национално отговорно. „Това което искаме ние е българските ВВС да имат най-добрия самолет. Постигнахме го, работи икономиката какво повече искаме?”, коментира генералът.

Попов обясни, че позицията на БСП е чисто партийна: „Нека да се пошегувам – ГЕРБ и договор със златната рибка да сключи, БСП пак ще са недоволни, защото три желания са малко. Мисля, че тук трябва да се говори много по-отговорно. Правителството взе тежко решение, откривайки нови пространство нови простори”.

По повод мотивите на президента Румен Радев да наложи вето, защото ратификацията е минала на две гласувания в зала в един ден, ген. Попов обяви, че е проверил всички ратификации, които са минали през Народното събрание тази година, и при всичките 15 ратификации, включително и по споразумението ЕС – Канада, двете гласувания са минали в един ден.

Допълнителните обсъждания, за постигане на национален консенсус, за който призовава президентът в мотивите на ветото, няма да доведе до сближаване на позициите, смята председателят на комисията по отбрана.

„Може ли едно такова тактическо действие да решим стратегически проблем – сигурността?” попита той.

Депутатът от левицата Николай Цонков обаче не е съгласен с позицията на управляващото мнозинство. БСП още вчера заяви, че ще гласува отново срещу договорите и в подкрепа на президентското вето.

Те обаче не смятат, че повторното гласуване в пленарна зала ще се различава от това миналата седмица, когато сделката беше одобрена със 123 гласа „за” и 80 „против” и „въздържал се”.

"Ще кажем отново аргументите си и ще настояваме управляващите да помислят как да гарантират националния ни интерес. Парламентът отново беше погазен, защото миналата година гласувахме едни параметри, предложени от правителството, и те бяха изцяло променени. Очевидно правителството не може да се справи с дефинирането на нашия национален интерес, с условията, които трябва да постигне – да ги предложи и да ги защити. Не съм сигурен, че с този проект мислим за бъдещето на цялата армия, а не само за Военновъздушните сили”, заключи Цонков.

По думите му българският национален интерес не е гарантиран изцяло. „Смятам, че не сме постигнали най-добрите условия като цена и възможности. Не казвам, че няма потенциал - коментирам какво съдържа при доставката, както и индустриалното сътрудничество, което за нас е минимално”, коментира още Цонков.

Народният представител припомни, че миналата година БСП са се обявили за модернизация на армията. „Считаме, че трите модернизационни проекта трябва да вървят заедно. Притеснени сме, че при такава голяма сума накуп и последващите разходи, се затруднява реализирането на другите два проекта. Това са ни основните притеснения – трябва да мислим и за хората в отбраната”, изрази мнение депутатът.