Депутатите от мнозинството в парламента са убедени, че ще преодолеят президентското вето на сделката за новите самолети на ВВС. Те отбелязаха, че едва ли е имало друга по-обсъждана тема от тази за закупуването на самолетите F-16 Block 70.

По този начин, те отговориха на критиките на президента Румен Радев, че четирите договора са ратифицирани без широк обществен консенсус. Утре се свиква извънредно заседание на Комисията по отбрана, а в петък се очаква точката със самолетите да влезе като първа в дневния ред на депутатите. 

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов обясни, че по отношение на двете гласувания, правилникът е ясен, като няма изрични промени между първо и второ четене. „Лично на мен взе да ми омръзва това, че армията може да изтърве сроковете да се сдобие с модерно въоръжение.”, отбеляза той.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателя на комисията по отбрана ген. Константин Попов (ГЕРБ) изтъкна, че достатъчно дълго време е бил отворен дебатът за това какъв самолет трябва на българската армия, но конкретни действия не са предприемани. Сегашното гласуване дава добро основание да се приеме, че законът не е на кантар, отбеляза той.

Снимка: btvnovinite.bg

Ген. Попов допълни, че трябва да се действа енергично и е убеден, че народните представители ще проявят мъдростта да гласуват за бъдещето на българските военновъздушни сили, както и за бъдещия авторитет на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние ще преодолеем ветото и това няма да забави процедурата (по превъоръжаване), смятам, че ще се прояви достатъчно мъдрост с един успешен договор, който гарантира сигурност за нас. Аз съм сигурен, че президентът ще даде изявление, ще навлезе в подробности и ще има повече конкретика. Колкото по-бързо - толкова по-добре. Все пак апелирам за държавническо мислене, да няма емоции и партийни интереси. Говорим за България”, призова председателят на комисията.

Снимка: btvnovinite.bg

От ДПС заявиха, че най-вероятно ще подкрепят повторна ратификация на договорите.

БСП ще подкрепи ветото на Радев.

Снимка: btvnovinite.bg

Десислав Чуколов от „Атака” заяви, че партията е била против това договорите да се разглеждат в един ден. „Ръцете ни бяха извити. Вето може да се наложи и за много други неща”, подчерта депутатът.