Еврокомисията започва консултации за обща европейска минимална заплата. Ако достатъчно държави членки подкрепят идеята, това може да доведе до нов общностен регламент. Данните на Евростат показва огромни различия в размера на минималната заплата.

В България, Латвия, Румъния и Унгария заплатата е под 500 евро. Най-ниска е в България - 312 евро, а в Будапеща работникът взема 484 евро.

10 са държавите, където заплатата се движи от 500 до 1000 евро. Хърватия, която последна се присъедини, има 545 евро минимална заплата, а в Словения тя вече достига 887 евро.

Заплата над 1000 евро вземат от Испания - 1050 евро, до Люксембург - където минималната месечна ставка на работника е 2090 евро.

В Европа не може да има еднаква минимална работна заплата, разликата в нивото на надниците е в пъти. Идеята на ЕК е създаде механизъм за изчисляване на най-ниското възнаграждение като се взимат предвид големите разлики в нивото на живот.

Възможно е минималната заплата да се изчислява спрямо средната. Пример – у нас тя е под 50% от средната, в много страни от Съюза тя е над 60%.

„Смятаме, че въвеждането на такава рамка ще е полезно за много страни, в които има минимална работна заплата, но която, според нас, изобщо не гарантира достоен начин на живот“, смята Никола Шмит, комисар по заетостта и социалните права.

Според Петър Витанов от ПЕС/БСП все повече се увеличава броят на хората, които получават ниски работни заплати, той е 1/6 от европейските работници.

„В България е същото. Ние имаме категория „работещи бедни“, която за 2 години се е увеличила до 11%. Минималната работа заплата може да се бори точно с този феномен“, коментира той.

В никакъв случай не се цели въвеждането на единна минимална работна заплата в ЕС. ЕК много ясно каза, че това е нереалистична цел. Много трудно би се предотвратила трудовата миграция с минималните работни заплати, посочи и Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ.

Според евродепутата от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючук там, където българската икономика и икономиката от Източна Европа е конкурентоспособна, се намира начин и инструменти от страна на европейските институции и на водещите държави, това конкурентно предимство да бъде елиминирано.

Предстоят 6 седмици на консултации със синдикати и работодатели. В най-добрия случай, след тях ЕК ще оформи текст, който да предложи за гласуване в европарламента. Но крайният резултат остава повече от несигурен. Идеята за минимална работна заплата в Европа съществува от 1992 г. И досега винаги се е проваляла.