Все още не е ясно кой е изхвърлил тонове мъртви норки на нерегламентирано място край Сливен.

Шести ден информацията по случая е ограничена. Кметът на Твърдица каза за bTV, че става дума за над 40 камиона, които са извозили животинските отпадъци. Приблизително това са около 140 тона.

Снимка: btvnovinite.bg

Тези цифри бяха опровергани от прокуратурата в града, но те не излязоха с официална информация за количеството.

Явор Гечев от Фондация „Четири лапи” заяви, че тези норки не са загробени сега, защото сезонът за дране на животното е през зимата.

„Тези трупове са в кариерата поне от няколко месеца, трупната маса е била много повече, отколкото е отчела местната власт. За да се случи това, някой не си е свършил работата, някой контролен орган е проспал случая”, каза Гечев и допълни, че БАБХ са отговорната институция, която трябва да осъществява контрол.

По думите на Гечев, у нас има две регистрирани ферми за норки. Според него и двете работят в нарушение.

„Едната ферма е доста малка, тази в с. Маджерито има капацитета за производство на толкова кожи от норки. Тя е собственост на един доста крупен бизнесмен – с интереси в птицевъдството, който е в топли взаимоотношения с Министерство на земеделието и храните”, посочи Гечев и намекна за умишлено потулване на случая.

Гечев допълни, че престъплението не може да се извърши без знанието на концесионера на рудника, защото има опит за прикриване на следите. Той заяви, че документално може да се проследи случаят.

Петя Алтимирска от Гражданската инициатива за забрана на добива на ценни кожи заяви, че подобно загробване може да доведе до екокатастрофа, защото норките пренасят редица заразни заболявания.