Институциите продължават да мълчат след разкритието на bTV  за нелегалното гробище за животни. В новините на 29 юли показахме как тонове одрани норки са загробени в рудник над сливенското село Боров дол.

Сигналът към институциите за нелегалното гробище е от петък, но официална информация все още няма. Според кмета на община Твърдица в рудниците са открити близо 140 тона одрани норки. Потърсихме отговор от Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен – кой е допуснал безконтролното загробване.

„В момента ми се обажда шефът на полицията и аз отивам. Не мога да Ви кажа дали щеше да продължава. Нека да свърши това производство, никакъв проблем няма, ще ви дам информация”, каза директорът на ОДБХ – Сливен – д-р. Пламен Пенчев.

От прокуратурата в града твърдят, че на този етап извършителят е неизвестен.

Според Явор Гечев от Фондация „4 лапи” обаче следите на престъплението сочат към ферма за норки с огромен капацитет на работа.

В България има само една такава – в старозагорското село Маджерито.

„Едната хипотеза е, че служителите на тази ферма за норки край село Маджерито сами са организирали този начин на загробване. Другата хипотеза е, че фермата е предала труповете на животните на фирма за унищожаване на биологичен отпадък, която не си е свършила работата и ги е загробила там”, поясни Гечев.

За Областната дирекция по храните случаят е приключен: „Взето е едно трупче. Ние го пазим в момента, те ще си го вземат, ще го занесат на специалисти да го видят”, каза директорът на ОДБХ – Сливен.

Според Явор Гечев от „4 лапи” обаче сумата, която държавата плаща за изгаряне на биологичен отпадък, е около 1,20 лв. на кг: „Представете си за 140 тона за какво говорим. А когато става дума за частна фирма, която заплаща за такава услуга, цената е 2,40 лв.”

Така финансовото измерение на престъплението е за милиони.

На този етап опитите на екипа ни да се свържем със собствениците на фермата за норки се оказаха неуспешни.