Тонове животински отпадъци са изхвърлени в рудници до сливенското село Боров дол. Вместо да бъдат извозвани до екарисаж, животните са заравяни в земята, близо до река и минерални извори.

По пътя над село Боров дол минават камиони и тежка техника за близките рудници. Оказва се, обаче, че в последните месеци тук са минавали и камиони, натоварени със животински трупове.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички институции са на крак, но официалната информация е оскъдна.Според прокуратурата в Сливен става дума за големи количества животни, вероятно норки. По информация на  bTV количеството е над сто тона. Взети са проби, които ще покажат дали има зараза, която е опасна за хората.

Сигналът към полицията и прокуратурата е подаден в петък.Проверката разкрива тонове животински отпадъци, заровени край рудниците над село Боров дол.

„Имаме такъв един комбиниран багер наш,изпратили са го колегите,разкопали са на няколко места и са ги намерили. Трупове, вътрешности, цели животни, всички са загробени там.  Норки, белки, нещо от този род, само кожите са взети", разказва кметът на община Твърдица Атанас Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него там са изхвърлени над 40 камиона с одрани животни.

„Между 120 и 140 тона, нещо много голямо”, казва Атанасов, според когото няма начин това да стане за ден или за два и за него лично е организиран процес, който продължава от месеци: „Някъде се коли, дере се животното, отива и се заравя там".

Снимка: btvnovinite.bg

Свидетел на шокиращото откритие е кметът на Боров дол Георги Георгиев. Отказва да ни заведе на мястото, защото теренът бил частен. Пита ни не знаем ли чия е концесията, а след това разкрива, че концесионер е "Мининвест" с управител Стефан Башалов.

До рудниците високо в планината води черен път. Управителят на фирмата Стефан Башалов отрича на техен терен да има проверка.

„Няма такова нещо, не знам кой ви го е подал този сигнал. Става въпрос за друго място", заявява Башалов, според когото „не са идвали”. За разлика от работниците, един от които казва друго.

А в Боров дол са притеснени.

„Как няма да са притеснени, като говорим за африканска чума, в същото време някаква епидемия може да плъзне, нещо друго... Водите слизат към селото, към реката", споделя местният жител Стоян Зинов.

По случая е образувано досъдебно производство. Тепърва ще  се уточнява кой е извършител на престъплението и дали загробването е станало със знанието на концесионера.