Образувано е досъдебно производство по случая с незаконното загробване на голямо количество мъртви животни в Сливенско. Това каза за „Фокус” директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – д-р Пламен Пенчев.

Както bTV съобщи на 29 юли – в рудник в село Боров дол, община Твърдица, бяха открити тонове трупове на одрани норки.

По думите на Пенчев експертиза ще покаже вида на загробените животни.

Експерти от областната дирекция са извършили проверка на място. Установяват, че в частен имот на дълбочина 2.5 метра са закопани множество трупове на дребни животни, по първоначална информация – хищни.

„Вероятно се касае за норки, но това ще покажат лабораторните изследвания на взетите на място проби”, уточни д-р Пенчев.

Сигналът е постъпил от ОДМВР – Сливен в петък. Все още не е изяснено дали този, който е извършил загробването, има разрешение, но по думите на д-р Пенчев трупната маса би трябвало да бъде изпратена за унищожаване в екарисаж, а не заравяна.

При взимането на проби е било установено, че животните нямат кожи, погребани са били само одрани трупчета. Д-р Пламен Пенчев уточни, че след взимане на пробите могилата е била затрупана отново, а мястото – дезинфекцирано.

Проверката по случая продължава.