„От една страна, е добре, че няма много шум в системата. От друга – водят се някакви разговори, но нещата не са съвсем ясни. Това, което можем да допуснем, е, че действително съществува напрежение около Калин Стоянов.“

Това коментира в „Тази сутрин“ журналистът Стояна Георгиева във връзка със сблъсъците по върховете на властта.

Според политолога Слави Василев вътрешният министър Калин Стоянов е натоварен с политическа тежест.

„Той е натоварен с определена политическа тежест – съмнения за неговата близост до Делян Пеевски. Това е публична тайна. Ако той остане, това по-скоро ще говори, че новият служебен кабинет на Горица Кожарева е попаднал отново в хватката на Пеевски и Борисов“, коментира Василев.

По думите на политолога Цветанка Андреева напрежението ескалира, защото партии, които не могат да излъчат редовен кабинет, имат огромни изисквания към служебната власт.

„Най-дразнещото е, че партии, които не могат да излъчат коалиция и да излъчат редовен кабинет, имат огромни изисквания към служебната власт и едва ли не поставят условия. Партии, които върнаха мандатите си. Намесата им все пак е легитимна. Но доста уличаваща е намесата на президента, който няма нито институционални, нито ролеви функции, да има претенции към управлението на служебни кабинети. Това говори за негови апетити към властта“, допълни тя.

Според Василев намесата на президента не подобрява нещата.

 

„Промените в Конституцията, които бяха направени от предходното мнозинство, целяха именно да не се знае в служебния кабинет кой влияе. Преди промените всичко беше много по-ясно. Тогава президентът носеше отговорност. Намесата на президента отсъства. Тя е факт, но това за съжаление подобрява нещата“, каза политологът.

Журналистката Стояна Георгиева не вижда проблем в действията на президента Румен Радев и не смята, че той прекрачва правомощията си.

„С последните промени в Конституцията, макар на президента да му е даден един много ограничен кръг от длъжностни лица, сред които може да избира, все пак той е човекът, който избира. Той е човекът, който кани министър-председателя. Той е човекът, който утвърждава състава на това служебно правителство. Следователно е абсолютно в правото си да има някакви изисквания – поне минимални. Ето защо тук няма никакъв проблем с прекрачване на правомощията“, коментира тя.