„Ако има партийни имена, това означава, че отговорността ще е изцяло на „Продължаваме промяната“, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева по повод преговорите за кабинет с втория мандат. 

Тя добави, че идеята на ГЕРБ е да има експертно правителство, но при изрично искане от страна на ПП може би ще са по-склонни да отстъпят. 

„От опит знаем, че политиката не е за постове. Политиката е, за да се постигат цели и в този смисъл сме по-склонни да отстъпи, но искаме ясно да заявим, че ако в правителството от ПП има политически лица, то политическата отговорност за каквито и да е било грешки и провали, ще се носи основно от ПП. Това е нещо, което трябва да бъде ясно, каза още Сачева. 

Според нея по-разумното е правителството да има ограничен мандат от 18 месеца, но ако се спазват приоритетите и обществото е доволно, може да продължи повече. 

Тя обясни, че трябва да има редовен кабинет, за да може България да се превърне в парламентарна република отново. Сачева добави, че си имат представител, който води преговорите за състава на бъдещо правителство.

„Присъствието на ярки политически лица ще доведе до напрежение, но отговорността ще бъде изцяло на ПП. Мария Габриел е нашият представител, от нея се водят разговори за персоналния състав на кабинет“, добави Сачева.

Тя обясни, че ГЕРБ от самото начало застъпва идеята, че трябва да има правителство на споделената отговорност и че трябва да се излъчи кабинет, който да се ползва с доверие и от двете страни.

В момента „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ имат различни виждания. От ПП настояват за политическо представителство, докато от ДБ предпочитат експертно правителство. Сачева коментира и че Иван Гешев все още не е внесъл искането за имунитета на Бойко Борисов

„СГП поиска от главния прокурор да поиска имунитета, но главният прокурор до този момент не е внесъл искане за имунитетите нито на Делян Добрев, нито на Бойко Борисов. Дали това са някакви поредни психоатаки и някакви опити да се влияе по някакъв начин на политиците, това аз не мога да коментирам. Като цяло самият факт, че беше казано едно изречение, че трябва да се изчисти политическият боклук, остава доста сериозни съмнения в това дали всичко, което се извършва в момента, почива на основните принцип, които са независимост, безпристрастност и спазване на закона“, каза още тя.