ГЕРБ с нови условия към „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ за кабинет с втория мандат. И двете формации отбелязват, че на ход са техните партньори в замразените преговори.

„Разговорите с ГЕРБ трябва да се възобновят и ние ще ги поканим още утре“, обяви номинираният за премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

Той уточни, че имената на министрите ще се обсъждат на масата на преговорите, а не през медиите.

„Бих разбрала замразяване, ако има някакво разминаване по политики, но замразяване поради вътрешни записи, казани в дълги дискусии, казани в емоционални моменти, когато партията взема изключително тежки решения, не ми се струват като легитимен опит за замразяване“, коментира Лена Бориславова от ПП.

Последва светкавичен отговор от ГЕРБ в кулоарите на парламента. Мария Габриел поиска промяна в съотношението на силите, за да може разговорите да продължат.

Томислав Дончев от ГЕРБ посъветва ПП-ДБ да сменят подхода.

„Вземете пример от нас – направихме всички възможни и невъзможни компромиси. Като отговорни за съставяне на правителство за момента, предложете друг формат, говорете с нас и с другите партии“, призова Дончев.

След като ПП и ДБ обявиха, че ще говорят и с другите, част от другите им отказаха предсрочно.

„Търсене на компромис с хора, които искат да овладеят силово държавата, службите не е компромис, а е морално укоримо. Компромис е останалите партии да седнат и да говорят за експертен кабинет без ПП, защото техните лидери трябва да бъдат арестувани за държавна измяна. С тази Промяна не можем да говорим, ако се махнат Кирил и Асен, с друга промяна може и да говорим“, коментира Тошко Йорданова от „Има такъв народ“ (ИТН).

„Тази порочна сватба ако стане ще сме свидетели на това от 1997 г – българите ще нахлуят тук“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Все още няма коментар от БСП и „Възраждане“.

Потърсихме коментар и от президентството по повод репликите на ПП и ДБ, че държавният глава разединява, такъв обаче засега няма. А кога ще са преговорите утре и дали ще се състоят - предстои да разберем.