Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за кабинет с втория мандат бяха възобновени.
Според двете формации те са атакувани в синхрон с цел да няма редовно правителство. И двете партии са категорични, че кабинет трябва да има. 

Проведоха се разговори на високо равнище в кабинета на председателя на парламента. В тях участваха Мария Габриел, Николай Денков, Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и още знакови лица. Изводът от срещите - ще има промени в първоначалния състав на кабинета в посока отказ от част от политическите фигури в полза на експертите, предложени и от двете формации. Министри на ГЕРБ няма да има. 

„Когато има споделена отговорност, трябва да се предложи такъв състав на Министерски съвет, който да успокоява и да гради доверие и в двете политически формации“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Разговорите продължават по конкретни имена и параметри, обяви и номинираният за премиер Николай Денков. От думите му стана ясно, че ПП може да се откаже от партийните лица.

„Има размразяване. Освен че не трябва да има партийни лица, трябва да има и хора, които да си свършат работата. Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да свърши работа при тази тежка ситуация“, каза кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков.

Последваха тричасови разговори в кабинета на председателя на парламента с участие на членове и на двете коалиции. Резултатът - обсъжда се и структура, и състав.

„Има два елемента, единият е да гарантираме, че няма да има проблеми с администрацията, подготвяме и съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили и второто е персоналният състав“, каза още Денков.

И докато първите и вторите си говореха, другите партии също реагираха. ДПС са за кабинет, но не и с „Продължаваме промяната“.

„Ситуацията е много сериозна. Тотален разпад на държавата. Да има правителство е задължително, от кого - от рамбовци, които почерпени взимат решения за саморазправа с опозицията. Не мисля, че такива хора трябва да бъдат овластени, това е пълзящ фашизъм“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

А БСП заявиха, че засега не са търсени, а ако бъдат - ще си помислят.

Възраждане“ са на твърда позиция, че ще подкрепят само свой кабинет, а ИТН обявиха още вчера, че правителство с мандат на ПП няма да получи гласовете им.

Слуховете в кулоарите са, че кабинетът може да бъде обявен още утре, защото дните до връщането на втория мандат изтичат.