Бойко Борисов обяви, че няма да се откаже от имунитета си. 12 часа след предложението на прокуратурата лидерът на ГЕРБ посочи, че не се притеснява.

Официално искането за сваляне на имунитета на Бойко Борисов все още не е входирано в деловодството на Народното събрание от страна на главния прокурор. А това е стъпката, която задвижва процедурата.

В искането на депутатската му защита Бойко Борисов видя атака. И попита – защо това предложение идва точно сега.

“Две години бях без имунитет, нямаше съдебна реформа, сега има закон и започнаха да искат имунитетите. Съдебната реформа си има цена - аз я платих вече със съдебната реформа и вие я виждате“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Опит за провал на правителство с втория мандат видяха в действията на обвинението от ПП-ДБ, които разговарят с ГЕРБ-СДС за общо управление.

„Сега Гешев и Радев са гръб-гръб, координирано работят да не се състави правителство. Борисов нека да си се бори, да си се защитава“, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

„Това, което виждаме и е доста ясно, е едно активизиране на прокуратурата, сега за няколко дни свърши повече работа, отколкото през последните години“, допълни кандидатът за премиер на ПП-ДБ акад. Николай Денков.

От "Възраждане" поискаха да разберат ще се отрази ли поисканият имунитет на отношенията между първите две сили.  

„Нека да видим дали ще се сбъдне това от записа, че трябва да се замота в кавички казуса с имунитета на Борисов“, каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

От "Има такъв народ" дойде критика. Не за действията на обвинението, а за реакцията след него.

„Кирил Петков, който собственоръчно арестува Бойко Борисов миналата година, оплаквайки се тогава, че главният прокурор Иван Гешев му пречи, за да влезе Бойко Борисов в затвора, сега го пази“, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

С пост в социалните мрежи лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Борисов сам да си даде защитата.

"Ако не се откаже сам от имунитета си, означава, че страхливо се крие от правосъдие. Интересно е как биха гласували коалиционните му партньори от ПП и ДБ. Тези, които го арестуваха незаконно, днес го спасяват от законна процедура за търсене на отговорност“, написа тя.

От ДПС запазиха мълчание.

След като Борисов е категоричен, че няма да даде имунитета си остава един вариант. В пленарната зала депутатите трябва да обсъдят дали да създадат временна комисия, която да разгледа въпроса. Кога ще са тези дебати, предстои да разберем.