Преговорите за кабинет с втория мандат са размразени. Предстои среща между номинираните от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ премиери на ротация.

По-рано председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да се откаже от имунитета си. Той припомни, че през последните две години не е имал имунитет и определи предложението на прокуратурата като „атака“.

По повод твърденията на прокуратурата, че има доказателства за пране на пари по разследването "Барселонагейт" лидерът на ГЕРБ заяви, че не се притеснява.

„Нямам, не съм имал и няма да имам никакъв имот в Испания“, подчерта Борисов.

Опит за провал на правителство с втория мандат, видяха в действията на обвинението от ПП-ДБ. Които все още са на масата за разговори с ГЕРБ-СДС за общо управление.

„Сега Гешев и Радев са гръб в гръб. Координирано работят да не се състави правителство. Ние не сме перална машина, за да перем когото и да е било. Борисов нека да си се бори, да си се защитава“, посочи съпредседателят на „Демократична БългарияАтанас Атанасов.

Как ще се отрази поисканият имунитет на отношенията между първите две сили, попитаха другите партии в парламента.

„Нека да видим дали ще се сбъдне това от записа, че трябва да се „замота“ казуса с имунитета на Борисов“, посочи лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

Кирил Петков, който собственоръчно арестува Бойко Борисов миналата година, оплаквайки се тогава, че главният прокурор Иван Гешев му пречи, за да влезе Бойко Борисов в затвора, сега го пази“, добави Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Въпреки заявката на Борисов, че няма да се откаже от имунитета си, от БСП дойде призив да го направи.

„Ако не се откаже сам от имунитета си, означава, че страхливо се крие от правосъдие. Интересно е как биха гласували коалиционните му партньори от ПП и ДБ. Тези, които го арестуваха незаконно, днес го спасяват от законна процедура за търсене на отговорност“, посочва в своя позиция Корнелия Нинова.

Така въпросът с имунитета на Борисов ще бъде повдигнат в пленарната зала, където депутатите трябва да решат дали да подкрепят създаването на временна комисия.