„За жалост далеч не мога да кажа, че имотите са достигнали връхната си точка. Няма индикации, които да сочат, че те ще поевтиняват. Дори да има забавяне на покачването, нямаме основания да мислим, че цените ще падат“, каза в "Тази сутрин" Ралица Ценова, експерт по продажба на имоти. 

Очаква се покачване на лихвите по заемите. Прогнозата на банките е, че то ще се случи бавно, така че да не стресира пазара и няма да надвиши лихвите на кредитите от преди 3 години. 

„Това, което очакваме през следващите години, е с плавното покачване на лихвите да има леко охлаждане, но в никакъв случай драстичен брой по-малко сделки. По-скоро - по-разумно избиране. Преди това хората панически купуваха имоти, докато сега вече започнаха да мислят“, каза Ралица Ценова. 

По думите на имотния експерт вървим в посока, в която цените на имотите стават по-недостъпни, а животът под наем ще измести покупката на собствено жилище. Най-сериозен ръст има в градовете с постоянно нарастващо население – София, Варна, Бургас и в Пловдив.

Ралица Ценова, имотен експерт
Снимка: bTV

Въпреки цените все повече хора инвестират в имоти с цел печалба.