Преди два месеца Варша Саху случайно вдишва винта на щифта си за нос, но не изпада в паника. Мислела си, че той е попаднал в стомаха ѝ и ще премине по естествен път през храносмилателната ѝ система. Винтът обаче се забила в белия ѝ дроб и причинява седмици дискомфорт и недостиг на въздух, докато накрая лекарите го отстранили, пише Би Би Си

Подобно на повечето омъжени хиндуистки в Индия, 35-годишната Варша носела обеца за нос още от сватбата си преди 16-17 години, тъй като бижуто там се смята за символ на семейното положение.

„Не знаех, че винтът се е разхлабил. Просто си говорех и си поех дълбоко въздух и го вдишах. Нямах представа, че е влязъл в дихателните ми пътища. Мислех, че е отишъл в стомаха ми“, разкава тя пред Би Би Си от дома си в източния индийски град Калкута.

Д-р Дебраж, пулмолог в болница „Медика“, който миналия месец оперира Варша и отстранява успешно винта от белия ѝ дроб, определя случая ѝ като „изключително рядък“.

Индийските медии са съобщили само за два подобни случая през последното десетилетие.

„Понякога има случаи, при които сухи плодове или бетелови ядки попадат в белите дробове на хора, но в повечето случаи става дума за малки деца или възрастни хора над 80 години. Изключение прави пациентка на 30 години“, казва д-р Дебраж.

Историята на Варша става известна, когато месец след вдишването на винта тя отива на лекар с оплаквания от упорита кашлица, задух и пневмония. Първоначално тя мисли, че затрудненията с дишането са причинени от друго нараняване на носа, което е имала преди инцидента с обецата.

Снимка: iStock

Когато лекарствата не помогнали, тя се консултирала с пулмолог. Компютърната томография открила предмет в белия ѝ дроб, а последвалата рентгенова снимка на гръдния кош показала какъв и колко голям е той.

Пулмологът изпратил в дихателните ѝ пътища фиброоптичен бронхоскоп - малка камера с щипки. Но той не могъл да хване „острия блестящ предмет“ и не успял да го извади. Тогава тя насочила пациентката към д-р Дебраж.

„Първо трябваше да консултираме пациентката. Тя се притесняваше, че ще се подложи на втора процедура толкова скоро след първата, но ѝ обяснихме, че човешкото тяло е устроено така, че в него няма място за чужд предмет. Казахме ѝ, че няма как тялото ѝ да го приеме и че ако не се лекува, пневмонията ѝ ще продължи да се влошава“, казва д-р Дебраж.

По думите му изваждането на винта с помощта на обикновен гъвкав бронхоскоп е била изключително трудна задача, защото той е бил в белия ѝ дроб повече от две седмици и около него вече са израснали тъкани.

„Трябваше да бъдем много внимателни, защото ако по време на изваждането винтът беше влязъл в контакт с дихателните пътища, които са много тесни, можеше да причини нараняване и да доведе до кръвоизлив“, казва д-р Дебраж.

Процедурата продължила 30 минути и преминала успешно, а Варша била изписана след четири дни в болницата.

„Тя дойде и на контролни прегледи и сега вече е напълно здрава“, казва докторът.

Варша се смее, когато от Би Би Си я питат дали отново е започнала да носи обеци за нос.

„В никакъв случай. Никога не съм си представяла, че може да се случи нещо подобно, но се случи. Не искам това да се повтаря“, казва тя.