С родителите, които са осиновили деца, разговаряме изобщо да не бъде създавана тайна на осиновяването, обясни в предаването „Тази сутрин“ психологът Величка Дошева, председател на Българската асоциация осиновени и осиновители. Самата тя също е осиновител.

„Независимо дали детето е живяло при приемни родители или е живяло в институция, съвсем нормално е да се вземе нещо от там, където е било преди да влезе в дома на родителите и да се разказва неговата история“, посъветва тя.  

Снимка: btvnovinite.bg

„В България сме с олекотена процедура по осиновяване, тя трае само три или четири месеца. В Швеция и Франция процедурите са съответно една година и 9 месеца, в които кандидат осиновителите се проучват“, посочи Величка Дошева.

Според нея, за да се увеличи броят на осиновяванията и да се намали този на хората, които ги прекратяват, най-важно е да има промени в Семейния кодекс и прословутия член 105.

„Това ограничава правото на всеки, който е осиновен да знае своя произход и от къде е тръгнал“, смята председателят на Българската асоциация осиновени и осиновители.