Незаконно сметище от автомобилни гуми. За това ни сигнализираха жители от драгоманското село Габер.

От колко време съществува и знае ли се кой изхвърля отпадъците там?

Според Мартин Янчев, основател на Организация за защита на животните, площта, засипана с гуми е огромна – около 100 декара.

„Получих сигнал, имайки предвид, че имам Организация за защита на животните. Тук има много защитени видове животни и това е абсолютно безумие. Става въпрос за огромна площ с гуми“, обясни той.

По думите му през годините тези гуми са се пали няколко пъти.

„Доколкото разбрах от местните хора, тези гуми през годините няколко пъти са се палили. Едва са ги загасили. А това е един много сериозен проблем. Особено сега при това засушаване, ако възникне пожар. В околността има поне шест села. Ако тези гуми се запалят, тук ще стане екологична катастрофа“, каза Мартин Янчев.

 

Според твърденията му е подаден сигнал до РИОСВ, обърнал се към Ирена Милушева. Тя обаче спряла да му отговаря.

„Понеже тя спря да ми отговаря, отидох директно на място в РИОСВ, като ме заплашиха с полиция вътре. Нямаме право да питаме, нямаме право да искаме това да бъде изчистено. Тук е имало преработвателен завод за тези гуми, който не работи“, разказа още Мартин Янчев и добави:

„От РИОСВ много се бият в гърдите, че са изчистили сметището в Нови Искър, обаче не отговарят на въпроса къде са отишли гумите от там. Според мен са преместени тук“, казва той.

Историята относно документацията на обекта също е мътна и кървава.

От РИОСВ заявиха, че са запознати със случая още от 2020 г., когато на фирмата, собственик на терена, са съставени два акта за установени административни нарушения, за съхраняване на излезли от употреба гуми извън границите на площадката.

На дружеството са издадени две наказателни постановления на обща стойност 12 000 лв.

На 31 юли 2024 г. експерти от РИОСВ – София са извършили проверка на три терена и се констатира нерегламентирано съхраняване на излезли от употреба гуми на площ около 100 декара.

Част от замърсените терени попадат в имоти на дружество, което е притежавало регистрационен документ за преработка на използваните гуми. С решение на директора на РИОСВ – София и на основание Закона за управление на отпадъците тя е прекратена.

Във връзка с горното, на кмета на община Драгоман е дадено предписание да предприеме мерки и действия по почистване на констатираните ИУГ, за което да уведоми писмено РИОСВ – София. Срокът на предписанието е 1 септември 2024 г.