Хиляди производители на разсад твърдят, че са обречени на фалит, тъй като не могат да продадат продукцията си.

Снимка: bTV

Заради крутите мерки срещу коронавируса пазарите са затворени. Така съществува реален риск работниците в оранжериите да останат без работа.

Снимка: bTV

Производители на разсад обясниха, че са вложили хиляди левове и денонощен труд, а сега очакват да изгубят продукцията си. Бяха категорични, че не искат пари от държавата, а позволение да стигнат до потребителите.

Снимка: bTV

На работниците си не могат да плащат, ако не се продава продукцията, обясниха семейство производители.

Семейството Петрови от село Чирен отглеждат хиляди бройки разсад за домати, краставици и чушки - в няколко оранжерии.

"Бях десетина години със съпругата ми в Италия и реших да се прибера в България, да създам продукт за един лев, сега се получава, виждате ситуация, измислих го, всичко ок, обаче не може да си продадем продукцията и направо загиваме", споделя Пламен Петров.

По това време на годината този разсад вече е на пазара заради мерките срещу коронавируса рискува да загине.

"Разбира се, страхът е голям, страхувам се и за хората, умират хора, да са живи и здрави, пожелавам им го от сърце, но нашата молба е да се помогне на хора като нас да оцелеят", казва Росица Стоянова, производител на разсад.

Земеделците търсили помощ от различни институции, но отговор няма. И понеже не получават и субсидии, се обърнаха с молба към премиера. Не искат пари!

След репортажа ни с Петров се е свързал лично Борисов  - и му е гарантирал, че ще може да продава, но при строги мерки за безопасност. 

Междувременно зов за помощ дойде и от зеленчукопроизводители от Видинско.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 584 211 90 128 347 613 2 362 944
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 584 211 90 128 347 613
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer