В условията на кризата с коронавируса българите проявяват своеобразен "туристически патриотизъм". 81% избират позицията, че е необходимо родният туризъм да бъде подкрепен и да не се почива в чужбина. 16% са на обратното мнение.

Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“, направено между 1 и 5 май преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина.

"Изследването показва сериозна предпазливост в плановете за почивка спрямо нагласите през декември. Хубавото е, че България като туристическа дестинация получава нови шансове", коментира в „Тази сутрин“ социологът Първан Симеонов.

Над 70% казват, че държавата трябва да помогне на българския туризъм.

"Страхът лека полека отминава и на негово място идва прагматичната преценка, която прави така, че България да е по-предпочитана“, каза социологът.

"Очевидно в обществото живее идеята, че трябва да си помагаме. Надявам се това да се претвори в действия“, допълни той.

За над 80% от планиращите лятна почивка намеренията са да пътуват с автомобил. Регистрира се очакван отказ от авиотранспорта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Формите на организирано пътуване, които обикновено са свързани със самолет и автобус, са в по-неизгодна ситуация главно заради затворените граници“, коментира още Първан Симеонов.

Планираната продължителност на лятната почивка е средно 9 дни, а планираните разходи – средно 1321 лв.

А ето и къде смятат да почиват българите това лято:

Снимка: btvnovinite.bg

Проучването на "Галъп интернешънъл" е проведено по телефона сред 1000 българи между 1 и 5 май. То е част от редовната изследователска програма на "Галъп интернешънъл" и Националния борд по туризъм. Проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина.