След заповедта на министъра вече е освободен режимът за правене на трансплантации. Екипите са готови да поемат този кръст, да го наречем, отбеляза в предаването „Тази сутрин“ проф. д-р Никола Владов – завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия  във ВМА. С едни от последните заповеди на здравния министър вече се разрешават трансплантациите.

„Няма 100% гаранция за липсата на риск, дори и без коронавирус има риск от някакви инфекции. Правим всичко необходимо, за да намалим този риск до минимум“, посочи лекарят. 

Според него при наличието на COVID-19 времето за подготовка на пациентите преди трансплантация се удължава. 

„Листата на чакащите за трансплантация не е станала по–дълга. Няма спешни случаи за трансплантации на бъбречно и сърдечно болните“, каза проф. д-р Никола Владов. 

Имаше една донорска ситуация по време на извънредното положение, тогава органите бяха пренасочени по линия Евротрансплант, понеже препоръката на щаба беше да не се правят трансплантации у нас, съобщи той и припомни, че проблемът с донорите винаги е седял много сериозно. 

„За да станeм пълноправен член на Евротрансплант трябва да имаме 10 донора годишно на 1 милион население“, уточни проф. д-р Никола Владов.