Отново има сериозен скок в броя на заразените с коронавирус у нас. 325 са установените нови случаи през изминалото денонощие. Голям е обаче и броят на направените тестове през изминалото денонощие - 5365. Значителен ръст има и в броя на излекуваните пациенти, които са 316 и са само с 9 по-малко от установените нови случаи.

„Броят на положителните проби за последното денонощие е 6% спрямо направените тестове. Това, което е неприятно, е фактът, че броят на излекуваните е по-малък от този на новозаразените и това е една тенденция, която продължава от дълго време, а и броят на активните случаи е много висок, отбеляза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов" проф. Асен Балтов в „Тази сутрин“.

Според него, ако тази тенденция се запази, неминуемо ще се стигне до натоварване на здравната система. 15% от активните случаи имат усложнения и се приемат в болница. В момента целият капацитет на „Пирогов“ за пациенти с коронавирусна инфекция е зает. Само за последното денонощие са приети 14 пациенти със средно тежка  и тежка форма на заболяването.

Снимка: btvnovinite.bg

Друга тревожна тенденция е, че се променя профилът на заболелите. Заразяват се все повече млади хора и не малко от тях прекарват заболяването тежко, въпреки че нямат хронични болести, заяви Балтов.

„Ако вземете статистиката, ще видите, че между 20 и 50 години са над 5 000 човека с коронавирусна инфекция, тоест повече от половината“, каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов".

Това отново доказва, че си имаме работа с „неприятен и непослушен вирус“, което показва и фактът, че много от прогнозите за неговото затихване със затоплянето на времето и други подобни не се изпълниха, заяви проф. Балтов, който смята, че за следващите 4 дни броят на заразените в световен мащаб ще скочи с 1 милион, а това ще се отрази неминуемо и в България.

Трябва да спазваме мерките и да носим маски на закрито, препоръча лекарят и от беляза, че дори американският президент Доналд Тръмп е променил мнението си за маските, макар че първоначално е бил против тях.

65 медици в „Пирогов“ са преболедували коронавирусна инфекция, мнозина вече са се върнали на работа. В момента имаме вече натрупан опит как да избягваме заразяване и сме успели да изградим „защитна стена“, каза Балтов.

Само 10% от пациентите, които са на апаратна вентилация успяват да се възстановят, при тях е най-голям процентът на смъртни случаи, каза директорът на "Пирогов".

Вижте повече във видеото!

  • Богдан Кирилов: Не е проблем заразени с COVID-19 да се ваксинират
  • Възможни ли са на практика разрешените вече екскурзии?
  • Над 5600 души с COVID-19 са в болница
  • Правителствената помощ за музикантите не се приема еднозначно в гилдията
  • Д-р Петър Марков: Адаптирана ваксина ще действа към нови варианти на коронавируса
  • Българска следа в „Новавакс“: Ивайло Неов обясни как действа тяхната ваксина срещу COVID-19
  • Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант
  • Лекар от "Пирогов": Пациентите с COVID-19 са наясно какво ги очаква
  • Опашки за ваксина и от членовете на СИК
  • Над 41 хиляди души се записаха за ваксинация в електронния регистър